HBL på Bokmässan 2015

Besök HBL på bokmässan och ta del av vårt program vid monter 6n101.

SÖNDAG 25.10

11.00 Solkattens år
I sin nya roman återvänder Merete Mazzarella till ett bekant objekt – sig själv. I Solkattens år skriver hon om att vara gammal och lyckligt förälskad. Annika Hällsten intervjuar.

11.30 Önskeresan
Göran Schildts klassiker Önskeresan ges ut som en lyxig nyutgåva. De närmare etthundra fotografierna kommer nu för första gången till sin fulla rätt. Förläggarna Stefan Lundberg och Kristoffer Albrecht fann nya tidigare opublicerade bilder. Annika Hällsten intervjuar.

12.00 Århundradets kärlekssaga
Århundradets kärlekssaga är Märta Tikkanens mest sålda bok, älskad och sönderläst världen över. Med sin beskrivning av äktenskapet befäste Tikkanen sin position som en av de feministiska husgudinnorna. Annika Hällsten intervjuar.

12.30 Poeten och tsaren
I Ryssland finns en stark intellektuell tradition av en intelligentia som kritiserar makten men inte sällan samtidigt har ett personligt förhållande till dess utövare. Pussy Riot är ett undantag som blev världsberömt. Pia Ingström och Anna-Lena Laurén resonerar kring kultur, opposition och ryska intellektuella.

13.00 Ett förlag blev två
Hur utvecklas den finlandssvenska litteraturen när Schildts & Söderströms får en konkurrent och hur mycket är Moomin Characters beredda att satsa på Förlaget? Moomin Characters styrelseordförande Sophia Jansson, Sets litterära chef Anna Friman, Författareföreningens ordförande Peter Sandström och författaren Erik Wahlström möts i en debatt som leds av Janne Strang.

13.30 Onda boken
I Kaj Korkea-ahos nya roman kan en opublicerad modernistisk diktsamling störta läsaren i den djupaste olycka. Onda boken är å ena sidan en thriller i en klassisk finlandssvensk universitetsmiljö, å andra sidan en bok som leker med tanken att litteratur verkligen kan vara på liv och död. Fredrik Sonck intervjuar.

14.00 En morgon vid havet
Claes Andersson lyckas nästan alltid vända den skröpliga kroppen och själen till det bättre, som i den dikt som börjar med hjärtbesvär och ambulansfärd men slutar i en lovsång till barnen som besöker
honom i sjukrummet. Pia Ingström intervjuar.

14.30 Jag gungar i högsta grenen
Jag gungar i högsta grenen är en familjesaga som rör sig fritt i tid och rum. Det är en elegi över stupade soldater, från Viborgska viken till Vietnam. Litteraturkritikern Ruth Hedvall är en av romanens centrala personer. Annika Hällsten intervjuar Marianne Backlén.

15.00 A
Martina Moliis-Mellberg om rymden, kroppen och Jacques Cousteau, allt hämtat direkt ur hennes hyllade debutbok A. Andrea Svanbäck intervjuar.