Premiär. Maarjaliis Türk och Jessica Zienkiewicz ser fram emot att öppna dörrarna till sin restaurang på fredagen.

Husmanskost med en tvist

Bistro Allé slår i morgon upp sina dörrar i HanDelis gamla utrymmen på Boulevarden 11. Restaurangen vill vara ett mellanalternativ för den som varken vill ha snabbmat eller fine dining.

TEXT & FOTO: Mia Berg-Lundqvist

Publicerad:
1.3.2018 14.50

Uppdaterad:
1.3.2018 14.50

De nya företagarna Jessica Zienkiewicz och Maarjaliis Türk har tusen bollar i luften dagarna innan restaurangen officiellt ska öppnas; gardiner ska hängas upp, möbler ska placeras, varor beställas, ja listan kan göras lång. Men det höga tempot till trots ligger det en nästan smittsam entusiasm och förväntan i luften.

– Vi är inställda på en hel del jobb framöver. Om folk vill träffa oss är det hit de får komma, konstaterar Zienkiewicz med ett brett leende.

Bistro Allé vill vara ett mellanalternativ för den som varken söker fine dining eller snabbmatsalternativ. De vill bjuda på husmanskost med en liten tvist, litet som en söndagsmiddag hemma. Eftersom man kommer att hållet öppet under hela året är det Hangöborna som man i första hand riktar sig till, även om turisterna givetvis är ett välkommet kundtillskott under sommaren.

Då man planerat menyn och utrymmena har man också haft barnfamiljerna i åtanke. Ett separat lekrum har inretts där barnen kan roa sig medan föräldrarna njuter av en extra kopp kaffe efter maten. Man tror att lekrummet också kommer att uppskattas av båtfolket under regniga dagar då det kan vara svårt att hitta på aktiviteter.

– Alla portioner går att få som halva portioner. Det ska vara möjligt för hela familjen att äta på restaurang till ett någorlunda förmånligt pris, säger Türk.

Musik och kaffebingon

Första koppen kaffe kan man avnjuta så tidigt som kl 6.00 på Bistro Allé. Dörrarna öppnas nämligen samtidigt som kocken anländer för att förbereda dagens lunch. Utöver lunchen och à la carte serveringen kvällstid, kommer man också att ha caféprodukter.
– Vi kommer själva att baka största delen av sortimentet på cafésidan, säger Zienkiewicz.

Längre fram på våren blir det brunch på söndagar. Då är det buffé som gäller under hela dagen. Utöver det vanliga sortimentet planerar man också ett utbud av olika kulturella evenemang. Det blir temakvällar av olika slag, däribland öl- och vinprovningar, stämningsfull levande musik i form av duon eller solon och eventuellt någon karaokekväll.

– Och så något jag själv älskar, bingon! Jag har inte alla praktiska detaljer klara, men jag hoppas vi kan ordna kaffebingon, säger Zienkiewicz.

Tror på Hangö

Varken Zienkiewicz eller Türk är gröngölingar i branschen. De har båda tidigare arbetat på restaurang På Kroken i Hangöby; Zienkiewicz i salen, Türk i köket. De är ett team som kunskapsmässigt kompletterar varandra.

– Jag har länge vetat att jag vill bli företagare och jag har flera år gått och funderat på vad som kunde fungera i Hangö, säger Türk.

– När man nått en viss ålder vill man gärna själv ha mera kontroll över det man gör. Jag är beredd att kavla upp ärmarna och jobba hårt, men tycker om tanken att få sätta min egen prägel på det jag gör, tillägger Zienkiewicz.

De har från flera håll fått höra att de är modiga som vågar satsa på företagandet i dessa tider. Zienkiewicz säger att hon under åren på På Kroken sett många positiva tecken som får henne att tro starkt på Hangö.

– Det händer mycket i kulisserna. Det är inte bara en och två gånger jag serverat kunder utifrån som berättar att de planerar flytta till Hangö. Och ju större utbud det finns på servicen i Hangö, desto attraktivare är vi som stad.
Damerna hoppas och tror att allt är på väg i rätt riktning - i sakta mak.

– Och så har vi ju en väldigt aktiv stadsdirektör som gör ett gott jobb med att marknadsföra Hangö, avrundar Zienkiewicz.

 

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.