Nordbo. Här står Peter Forsström vid fjorden mellan Norge och Sverige. Själv är han uppvuxen i tvåspråkiga Hangö.

Hangöbo med och lanserar ny webbtjänst i Finland

En ny näthandelsplattform landar nu i Finland. Det är norska företaget JetCarrier som lanserar tjänsten Boxeez, vilken ger kunderna tillgång till över 50 miljoner produkter från Amazon i USA. En av de aktiva bakom lanseringen är Peter Forsström från Hangö.

Publicerad:
22.2.2018 13.42

Uppdaterad:
1.3.2018 15.26

– I Norge lönar det sig ännu att stiga in på ett företag och fråga efter jobb, berättar Peter Forsström.

Det var nämligen så han fick sitt jobb på norska Jetcarrier, specialiserat på moderna internet-, frakt- och betalningslösningar.

Tidigare hade jobbat på korta vikariat vid gränsen inom förtullning, men då han fick höra att JetCarrier sökte efter förstärkning inom sitt förtullningsteam, tog han "mössan i hand", anmälde sitt intresse - och fick jobbet.

Och nu är han alltså involverad i att marknadsföra den nya tjänsten till Finland.

Föränderlig marknad

Forsström ser att lanseringen av Boxeez erbjuder stora möjligheter för finländska konsumenter.

– Boxeez gör det säkert och smidigt att handla med finska bankkort. Det har ju inte alltid varit så lätt att handla från USA via nätet tidigare. Produkter kan ha varit svåra att få tag på eller dyra att frakta.

Enligt Forsström är en fördel med plattformen, att alla avgifter för frakt, tull och mervärdesskatt är inräknade i priset. Också dollarkursen är bunden månadsvis, så att det inte uppstår stora kast i priserna.

– Vi erbjuder en prisgaranti på priset som står på Boxeez.fi kontots checkout.

En annan fördel är tillgången till helt nya varor som inte finns på den finländska marknaden:
– Här finns nischprodukter av hög kvalitet för till exempel ridsport, instrument och bildelar, nämner han som exempel.

I ett senare skede kan kommer andra stora varuhus som till exempel Macy's och Wallmart att ansluta sig till tjänsten, vilket ytterligare breddar utbudet och den amerikanska profilen på tjänsten. E-Bay både i USA och Tyskland ansluts likaså.

– Lokala närbutiker kommer nog alltid att finnas, men samtidigt blir handeln allt mer webbaserad. Inte tror jag att den här lanseringen omedelbart leder till att folk rusar till sina datorer och börjar shoppa, men trenden är klart digital. Stora varuhus i USA har fått minskat kundunderlag då köpen styrs till nätet, förklarar Forsström.

Erfarenhet inom branschen

I sitt nya jobb har Forsström möjlighet att tillgodogöra flera delområden från sin tidigare arbetserfarenhet. Han säger sig ha jobbat inom flera hamnfunktioner i Hangö och nästan alla hamnar i sydvästra Finland. Karriären fick sin start med en praktikperiod från Västra Nylands Yrkesskola på Assistor för över 20 år sedan.

Efter fullgjord värnplikt i Dragsvik studerade han vidare till Bachelour of Business Administration i Åbo Yrkeshögskola, och efter det har han jobbat med olika uppgifter i hamnar i Hangö, Koverhar, Dalsbruk, Skuru, Ingå, Sumparn samt i Nordsjö hamn.

Forsström säger att han kommer att utveckla tjänsterna i Finland med Hangö i åtanke:

– Jag har fått nöjet att jobba med professionella stuvare, lastplanerare, skeppsagenter, tullmyndigheter och andra proffs i speditionsbranschen. Om bara möjligt styr jag gärna mer trafik till Finlands mest lättast åtkomliga och dynamiska hamn.

Halden liknar Hangö

Forsström bor med sin fru och sina två pojkar i kuststaden Halden nära svenska gränsen. Staden påminner i mångt och mycket om Hangö.

– Liksom i Hangö finns här mycket industri. Här pratas också två språk, norska och svenska, då Halden ligger precis vid den svenska gränsen, mitt emellan Oslo och Göteborg. Till och med hamnen påminner mycket om Hangö hamn på 1980-talet, då man ännu kunde cykla rakt genom hamnområdet, eller stå vid någon kaj och meta. Här har ju nog EU gjort sitt till i Finland, konstaterar Forsström.

Också i Halden är naturen storslagen, fast mer kuperad. Det ordnas också mycket kulturella evenemang, som gör att Forsström trivs bra. Bland annat har man "Allsång vid gränsen" (i stället för Skansen) och så finns det en gammal fästning som är en berömd historisk sevärdhet.

– Fjorden har sin charm, men vart än jag reser i världen så är det alltid något speciellt som jag sneglar efter och det är den otroliga horisonten man ser i Hangö, som man kan titta på ett glimrande hav mot Finska Viken, säger Forsström.

För tillfället har hans familj ingen bas i Hangö efter att barndomshemmet såldes år 2016 efter att pappan gick bort. Men hans systers familj har ett sommarhus i Hangö, och han säger att banden till hemstaden fortfarande är starka.

– Jag längtar efter att paddla runt Russarö, supboarda vid Plagen och på Tulludden och fiska i Hangö vattnen och besöker Hangö så ofta jag kan. Man vet ju aldrig, men åtminstone blir vi eviga sommarhangöbor, säger han med glimten i ögat.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.