Fängelse och körförbud för minderårig chaufför

Den Hangöyngling som i våras grovt berusad körde av vägen utanför Salo så att hans medpassagerare dog, har dömts till 8 månaders fängelse. Egentliga Finlands tingsrätt drog också in körkortet för över ett år. Mannen hade vid tidpunkten för olyckan inte fyllt 18 år.

Publicerad:
29.12.2017 08.38

Uppdaterad:
29.12.2017 08.38

Den 28.12 föll domen i fallet där en underårig Hangöyngling körde av vägen utanför Salo i april 2017.

Egentliga Finlands tingsrätt dömde mannen till åtta månaders fängelse samt utfärdade körförbud fram till den 31.3.2019.

Dessutom dömdes mannen till ekonomisk ersättning. Han skall ersätta sin advokat med totalt 1568,60 euro, offrets rättsmedicinska kostnader på 1646,43 euro, sin egen drogtest på 26 euro, 1860 euro åt den person vars bil totalförstördes vid avkörningen samt denna persons rättegångskostnader på 2250,60 euro. Dessutom skall han betala ett försäkringsbolag totalt 1533,33 euro.

Alla brott begicks som minderårig

Avkörningen inträffande utanför Salo den 9.4. Mannen som körde av vägen var då 17 år gammal, han fyllde 18 den 25 april. Han var med andra ord minderårig och saknade körkort vid tidpunkten för brotten. Målet bestod av fyra åtalspunkter: Grov rattfylla som minderårig, Olovligt framförande av fordon som minderårig, Grovt äventyrande av trafiksäkerhet som underårig samt grovt förvållande av annans död som minderårig. Tingsrätten fann mannen skyldig på alla punkter.

Kraftigt berusade

Både han och hans kamrat, som miste livet i bilkraschen, var gravt berusade efter att ha druckit alkohol i nästan ett dygn innan.

Alkoholhalten i den underårige förarens blod visade 2,17 promille.

Tekniska undersökningar visade att föraren kört minst det dubbla på en vägsträcka med en fartbegränsning på 60 km/h.

Bilen flög ut på en åker där den rullade runt och landade på taket. En förbipasserande larmade nästan genast hjälp på plats, och då räddningsenheten kom fram, fann de männen inklämda och medvetslösa i fordonet.

Männen skickades med ambulans till sjukhus, där passageraren avled i sina skador. Föraren klarade sig dock med smärre skråmor, och rymde följande morgon från sjukhuset tillbaka till Hangö, där polisen senare hittade honom.

 

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.