Full rulle. Även om Lena Haanpää uppdaterar öppethållningstiderna på Hangolfs webbsidor, ringer folk för att kolla om det är öppet.

Hangö har landets längsta golfsäsong

I år är Hangolfs bana i Täktom den som stänger sist i Finland. Den milda hösten har gjort att spelare kommit långväga i från för en runda. Vätan är inget hinder, men kommer det frost måste man hålla stängt. Nu återstår slutspurten.

Publicerad:
27.12.2017 11.43

Uppdaterad:
29.12.2017 14.05

I år öppnades banan 30.3 och man siktar på att ha öppet till 1.1.2018.

– Det står inskrivet i våra målsättningar att vi skall vara bland de tre första i Finland som öppnar säsongen och bland de tre sista som stänger.

Det säger Hangolfs vd Lena Haanpää, som den 22.12 hade fullt upp med att ta emot samtal av hugade golfspelare. Trots att hon klockan 7.05 lagt ut uppgifter om att banan i dag är stängd på grund av frost, ringer folk och vill komma och spela. Folk har nämligen blivit bortskämda med att banan är öppen, oavsett regn eller rusk.

– Regn och väta är inget hinder för att spela, men blir det frost måste vi hålla stängt, förklarar Haanpää. Vid frost fryser grässtråna och bryts och det blir lätt djupa spår på banan. Regn däremot ställer främst krav på golfarnas kläder och uthållighet.

– Vi följer Forecas fuktindex för Tvärminne, men litar mera på att själva kolla frostläget på golfbanan.

Hangö är nu den enda stad i landet som haft sin bana öppen de senaste två veckorna

– Men så här på slutet får vi ta det dag för dag.

Bra år

Trots att sommaren var kall, gjorde man ett bra år:

– Egentligen regnade det inte mera än sommaren innan, men det kändes så eftersom det var så kallt och fuktigt, säger Haanpää.

Per den 22 december har Hangolf haft 16 130 spelare, i fjol samma tid var siffran 15 505 spelare. Men då var det snö i november, vilket gjorde att man inte kunde spela.

Av årets spelare var 8 800 egna medlemmar, medan 5 500 utgjordes av gästspelare.
– Så visst hämtar golfen ganska mycket folk till Hangö från andra orter, säger hon.

Det här är också något man i allt högre kommit att beakta då man planerar inkommande säsong.
– För grupper är det viktigt att boka boende, och med tanke på tävlingarna måste vi planera verksamheten så att den löper och evenemang inte krockar.

Full rulle

För tillfället är det Haanpää som tillsammans med banmästare Tauno Lahtinen ser till att allt rullar på.

Lahtinen kommer till banan tidigt på morgonen och meddelar om Haanpää om man håller öppet.

Därefter uppdaterar Haanpää uppgifterna på nätet, och är banan öppen, är det bara att kasta sig i bilen, göra en sväng via butiken för att köpa råvaror till smörgåsar och annat ätbart som serveras i kaféet.

– Sedan när folk kommer har man inte tid att stå och breda smörgåsar.

Vid tio är det rusning, då de flesta vill gå ut mellan klockan 10 och 10.30.

– En 4 personers grupp hinner spela 18 hål om den går ut senast kl 11. Är man 2 personer och vill spela 18, bör man gå ut senast kl 12.

Ekonomiskt lönsamt

Enligt Haanpää är det helt klart lönsamt att hålla öppet så länge det går:
– Ekonomiskt lönar det sig absolut.

Trots att Hangolf är enda golfbanan som är öppen, har man inte höjt green fee avgifterna.
– Det känns ärligast så mot kunderna. Skulle vi höja avgifterna skulle folk förmodligen spelar färre rundor.

Dessutom, menar Haanpää, kan man inte höja priserna enbart för att man är den enda banan som finns tillgänglig, mot en höjd avgift förväntar sig också spelarna valuta för pengarna.

– Och det är ju inte så att solen skiner och man kan spela i kortärmat.

I år siktar man ännu på att ha öppet från jul annandag fram till 1.1.2018. Efter årsskiftet är det dags för personalen att ta ut sin semester.


 

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.