Nixu Knichter, Ulla Dress & Café Lillan

Företagarnas julönskningar: handla hemmavid

Köpmännen på Berggatan har höga förväntningar inför årets julsäsong. Bland annat satsar man på olika evenemang och hoppas att fina skyltfönster skall locka folk att handla lokalt.

Publicerad:
1.12.2017 13.12

Uppdaterad:
1.12.2017 13.12

– Sent i går kväll när jag gick här förbi såg jag dig klättra omkring i skylfönstret, säger Kerttuli Jalari-Vuori åt köpman Nixu Knichter.

– Jag håller på att dekorera julfönstret med sådana här fina silverstjärnor, säger Nixu och håller upp en glimrande julprydnad.

Jalari-Vuori har stuckit sig in hos Knichter för att handla något gott till kaffet från Café Lillan, efter att i den hårda blåsten tagit sig över viadukten till norra sidan för att hitta en bankomat. Som tack får hon en kram av sin forne elev.

Satsar på skyltning

Trots höstrusk och dystra diskussioner kring centrumtemat är stämningen på topp i butikerna.

Knichter är i full färd med att dekorera ett av de två stora skyltfönstren i sin butik Ulla Dress. Det andra får personalen, Sandra och Tintti, pynta.

Andra köpmän längs gågatan har i år fått smakråd och tips av Anne Örling tidigare i veckan. Initiativet kom från Hangö företagarförening, med ordförande Nana Hyry i spetsen.

– Det är en tjänst vi bekostat för våra medlemsföretag, för att ge dem lite inspiration, berättar Hyry.

Men Nixu som varit köpman i 35 år, har valt att göra det själv. Så pass lång erfarenhet har han av att skapa skyltfönster, och dessutom tycker han det är roligt. Hans skyltfönster deltar också i årets version av julkalenderprojektet, där butikerna genom personliga skyltfönster aktiverar kunderna i form av utlottningar eller andra aktiviteter. Hos Ulla Dress består varje lucka av en sweatshirt:

– Skall vi kalla det Collender på svenska?

Intensivt inför jul
Julgatans öppning den 25.11 var en verklig succé, innan dess ordnades Black Friday med kvällsöppet och erbjudanden 24.11.

Köpmännen har under senare år verkligen kämpat för att erbjuda kunderna möjlighet att handla lokalt.

Hanko City Shopkeepers ordförande Kristiina Remes är en av dem som utvidgar öppethållningstiderna inför jul. Det innebär längre öppet vardagar, lördagar samt söndagsöppet.

– Min önskan inför årets julsäsong är att alla Hangöbor skulle handla en del av sina julklappar i hemstaden. Jag förstår att man inte kan eller vill köpa allt här, men redan en del hjälper att upprätthålla ett livskraftigt centrum.

Nana Hyrys önskan är liknande, med ett tillägg:

– Jag skulle dessutom önska att deltidsboende och till och folk som bor helt någon annanstans skulle komma på julshopping till Hangö. Att det kunde växa till en trend i sig, som en andra högsäsong utöver sommaren.

Egna idéer
Nixu som driver klädaffären Exact och Café Lillan ett stenkast bort, har i år valt att satsa på ett helt eget evenemang, som han kallar 12.12.

– Det här är inget kopierat koncept; fast kanske borde vi ta patent på det, säger han skämtsamt.

Siffrorna 12-12-12-12-12 syftar dels på datumet, dels på öppethållningstiden: den dagen har man öppet från tolv på dagen till tolv på natten. Dessutom är det då bara tolv dagar kvar till jul.

– Jag tror inte riktigt på att hålla öppet några timmar extra, vissa dagar i veckan. Vi har för lite resurser för det i längden. Däremot tror jag på att ordna annorlunda jippon emellanåt. kaféet har ju A-rättigheter, så kanske vi kan ha lite glögg och så, funderar han.

På frågan om vad han förväntar sig av julsäsongen svarar han:

– Alla tecken tyder på ett plus i år. Inte någon jättestor ökning, men jag tror den blir bra.

Också Kristiina Remes i leksaksaffären Peikko & Prinsessa är en av de köpmän som har hakat på idén med sifferleksevenemanget:

– Fast jag kan inte hålla öppet ända till tolv, så jag stänger kl 22.

Skyltfönster dygnet runt

Men låt oss återgå till skyltfönstren.

Nana Hyry säger att ett bra skyltfönster väcker intresse och får folk att stanna upp.

– Skyltfönstret är ju företagarens visitkort dygnet runt.
Remes instämmer:
– Dessutom promenerar folk mycket längs Berggatan kvällstid.

Remes har själv beställt ett troll och en prinsessa av en lokal hantverkare som snart skall pryda hennes fönster.

– Jag brukar byta mitt fönster rätt ofta, för barn vill ha omväxling. Men dekoratörens besök var till hjälp, jag fick mycket nya idéer och har skrivit upp frågor jag kan ställa senare.

Hyry menar också att fina skyltfönster är viktiga för stadens image som företagarvänlig.

– En fin gest av staden i är att de bekostar fyrverkerierna under julgatans öppning. Den summa som köpmannaföreningen skulle ha använt till det, går nu till att investera i gågatans attraktionskraft och göra den trivsammare, säger Remes.

Julbod

En som också tar julen på allvar ät Tia Vakkuri. Hon öppnar en popup- julbod på Nycandersgatan, eftersom hennes butik på Berggatan är för liten för att rymma alla julens saker.

– Skulle jag vara en riktig affärsman och bara titta till siffror, skulle jag kanske inte ha öppnat min julbod, säger Vakkuri lite eftertänksamt.
Men eftersom hon älskar julen och hade saker i lager, beslöt hon ändå att satsa inför julruschen.

Julboden finns i Lignellska huset som ligger mittemot Hangö torg i hörnet av Boulevarden och Nycandergatan. Enligt Vakkuri är det 120 år gamla huset som klippt och skuret för det här ändamålet:
– Här är en fantastisk stämning, redan de höga fönstren gör det mysigt.

I boden doftar det jul av doftljus och pepparkakor och det glittrar och glimmar av julprydnader, rosenkindade tomtar och mitt i rummet tornar en pyntad gran. Om man inte får julstämning här, får man det nog inte alls, så ombonad känns interiören.
Pop-up butiken ligger i samma lokal som by Pia's fanns i somras, och även i jul är det konceptet med på ett hörn.

– Egentligen heter ju mitt företag Tian Veranta & Friends, vilket gör att jag kan samarbeta med andra företag och märken.

Julboden kommer att vara öppen fredagar till söndagar fram till jul. Också Tian Veranta håller öppet:

– Största skälet till att jag håller en skild julbod är helt enkelt utrymmesbrist i Berggatans rubrik. Dessutom önskar jag julboden får Hangöborna att inse vilket bra läge det här fina huset har som affärslokal. 
Vakkuri uppmanar också Hangöborna att utnyttja det utökade utbudet av tjänster inför jul:

– Det är Hangöborna som avgör om julhandeln blir bra i Hangö. 
 

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.