Julens budskap. Mira Haahti håller i trådarna för julprojektet i Frälssishuset.

"Någon är jag, och när är nu"

En diskussion i sociala medier gjorde att Frälssiskafferiet öppnar sina dörrar snart. Där är julens budskap närvarande: delad glädje är dubbel glädje.

Publicerad:
10.11.2017 08.48

Uppdaterad:
10.11.2017 08.48

Det började med att Teija Turpeinen på sociala medier frågade om det finns något ställe, dit man kan föra saker som kan skänkas åt sådana finländare som har det sämre ställt. En plats, där de kunde få hämta förnödenheter som kläder och leksaker, eller få gratis julklappar.

I samma veva gick Mira Haahti och funderade på hur man skulle kunna skapa värme och glädje i decembermörkret.

– Jag brukar inte så mycket vänta att någon annan skall göra något, utan vill jag få det gjort, tar jag tag i saken. Någon är jag, och när är nu, säger Haahti, till vardags värdinna vid Villa Tellina & Thalatta.

Resultatet lät inte vänta på sig. Haahti är mer än tacksam över att hyresvärden i Frälsningsarméns gamla hus, Martti Kalpala, utan att tveka ställde den tidigare församlingssalen till förfogande. Här är högt i tak och ljuset sipprar in genom de höga fönstren. Haahti hoppas den goda atmosfären skall genomsyra hela projektet:
– Här finns tre saker starkt närvarande: kultur, möten och återvändning.

Eget koncept
Redan nu har folk hämtat saker till loppisen, som inte är en loppis i ordets rätta bemärkelse, eftersom det handlar om att ge och ta. Inget kostar något. Den som har ont om pengar i juletider kan helt enkelt komma och avhämta något att ge bort. Haahti ser ändå inte att Frälssiskafferiet kommer att utmana den traditionella julhandeln.

– Jag ser inte att vi konkurrerar med företagarna på Berggatan. Hit kommer de som inte har råd att handla någon annanstans eller som stöder återanvändningsfilosofin.
Överlag tycker Haahti att vi i Hangö mera borde ena än att splittra oss.

– Ju mer verksamhet det finns i knutarna, desto mer folk dras hit. 

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.