Hinder. Jonathan Manner gjorde två mål för Hicken mot Atlas. Vandaspelaren med det något ovanliga försvarsspelet är Heikki Laitinen. Foto: Kenth Österberg

Tuff start för Hicken

Serienykomlingen HC HIK fick inkassera en klar förlust när handbollens FM-liga körde igång på söndagen. Gästande Vandalaget Atlas vann i Hangö med 39–20.

Publicerad:
10.9.2017 20.56

Uppdaterad:
10.9.2017 21.08

Efter en lång paus är HIK tillbaka på den högsta serienivån och fick direkt bevis på hur stor skillnaden mellan division 1 och ligan är. Visserligen ledde HIK med 2–0, men sedan kom Atlas i gång.

– Nog vet vi ju alla vad förutsättningarna är, men nog är jag litet besviken. Vi gör anfallsmässigt en bra första halvlek, men det räcker inte, sade HIK:s nyckelspelare Mathias Sandblom efteråt.

Från 6–5 gick Atlas loss till 15–8 och i paus var skillnaden redan nio mål, 21–12. I andra halvlek fortsatte sedan Atlas där man blev i paus och sex mål i följd betydde 27–12.

– Vi talade ihop oss i paus och tanken var att vi skulle få en bra start på andra halvlek. Men så gick det inte alls, och det är klart att det blir tufft när det rusar i väg, sade HIK-tränaren Petter Forsström.

Mycket jobb

HIK fick till slut ge sig med 39–20 och det finns förstås en hel del att fundera på. Den första halvlekens anfallsspel var lovande, men vare sig försvaret eller målvaktsspelet räckte till.

– Vi får nog bara jobba vidare. Det här är en tuff serie och man har heller inte råd med några misstag. De straffar sig direkt, sade Mathias Sandblom.

Sandblom gjorde nu sex av HIK:s tretton första mål och blir nog så viktig för Hangölaget i år. Också Oliver Nordlund tog ett ansvar framåt.

– Nog fanns det ju vissa positiva saker att plocka fram också, och det viktiga är att vi orkar tro på det vi gör. Det gäller att hålla motivationen uppe, sade Petter Forsström.

Intressant Atlas

Vandalaget Atlas fick nu en bekväm start på säsongen. Man hade råd att låta landslagmålvakten Tuomas  Laitinen sitta på bänken och i hans ställe spelade Joonas Nokelainen en bra match. Bland utespelarna fördelades ansvaret jämnt.

– Det var väl det som var det viktiga i dag. Vi har ett bra lag och nu fick alla chansen, sade yttern Sebastian Säkkinen som utmärkte sig som säker straffkastsskytt.

I våras åkte Atlas ut i kvartsfinalerna mot GrIFK efter en tät matchserie. Till den här säsongen kommer man med ett intressant lag.

– Matcherna mot GrIFK grämer ännu, och vi vill spela om medaljer den här säsongen. Jag tror också på oss, vi har en bra blandning i laget, sade Sebastian Säkkinen.

HIK–Atlas 20–39 (12–21)
HIK: Mathias Sandblom 6, Oliver Nordlund 4, Lauri Tolonen 2, Linus Sandblom 2, Jonathan Manner 2, Janne Korpimäki 2, Johan Holmström 1, Axel Holmberg 1.
Atlas: Sebastian Säkkinen 3+8, Anthony Hellakoski 5, Kenneth Åstrand 4, Samuli Vihavainen 3, Milos Maksimovic 3, Niki Tuominen 2, Erkka Näntö 2, Heikki Laitinen 2, Jasse Kettunen 2, Jonathan Juslin 2, Gheorghe Safronii 1, Lauri Narinen 1, Tapio Laitinen 1.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.