Ny Nivå.

Snart tar Hicken de första stegen i ligan

I Hangö förbereder sig HC HIK inför den stundande säsongen i herrhandbollens FM-liga. De senaste årens division 1-dominant har ändå inte genomgått några stor förändringar, men spelet skall vara snabbare.

Publicerad:
17.8.2017 09.05

Uppdaterad:
17.8.2017 09.09

Under de senaste åren har handbollen i Hangö tagit stora kliv framåt. Och i våras uppnåddes det efterlängtade målet. Under ledning av tränaren Henrik Lindroos steg laget till ligan. Detta efter att ha slagit ligajumbon Pargas IF med 2–1 i matcher.

Redan under slutet av säsongen klarnade det att Lindroos inte skulle fortsätta som tränare och dessutom meddelade viktige Christer Lundqvist att han avslutar sin karriär. Petter Forsström utsågs till ny tränare och lämnade sitt uppdrag som lots för division 1-laget Kyrkslätt IF.

Några månader senare har Hicken på allvar kommit i gång och i helgen spelade man en träningsturnering på hemmaplan. I öppningsmatchen föll PIF med 23–22 och i den andra och avslutande matchen vann HIFK med 38–16.

– I inledningen av matchen mot PIF spelade vi som om det skulle ha varit en träning. Men efterhand såg det ut som det skall göra på en match och vi klarade av att både svänga och vinna, säger Forsström.

Bekanta ansikten

Även om man alltid vill vinna, är ju trots allt lagen ute efter andra saker än segrar under försäsongen.

Det är ett bra tillfälle att se vad som fungerar och vad som inte lönar sig att göra. Det är en möjlighet för spelarna att hitta varandra och det gav Forsström en chans att se sitt nya lag i matchsituationer.

– Och man kan väl säga att vi stå där jag vill at vi skall stå den här tiden på året. Framför allt försvarsspelet var överraskande stabilt. Anfallet blev bra då vi började gå in i lägena på allvar.

Rutinerade Christer Lundqvist fortsätter alltså inte i laget, men han är egentligen det enda bortfallet. Ett nyförvärv har Hicken också mäktat med, då Lauri Tolonen har anslutit från KyIF.

Annars ser det ut som tidigare och viktiga kuggar som Mathias Sandblom, Mika Pellinen, Fredrik Karlsson och Janne Korpimäki fortsätter. Dessutom finns flera unga och intressanta spelare i laget. Oliver Nordlund, John Winberg, Oskar Rejström och Romeo Nyberg fick ansvar i division 1 och frågan är väl vad som händer till näst.

– En skillnad jämfört med i fjol är att vi vill spela snabbare. Killarna förstår vad som krävs i ligan och hurdant arbete det krävs på träningarna. Tränar man bra så blir man bra, så enkelt är det, säger Forsström.

Ingen dans på rosor

Att stiga från division 1 till ligan är inte det enklaste. Det är bara att se på hur det gick för PIF i fjol. 18 matcher betydde 18 förluster och enda orsaken till att laget fick fortsätta i ligan var för att HK Pötsi inte tog emot sin plats.

Petter Forsström intygar också att Hickens första år långt kommer handla om att anpassa sig till den nya nivån.

– I år kommer laget främst att bestå av Hangökillar. Det är klart att man alltid till en viss mån kollar in eventuella förstärkningar, men just nu kör vi med den här truppen.

Under de senaste åren har också publiken hittat till idrottshuset i Hangö. Må sedan vara att segrande lag oftast har en tendens att locka åskådare. Men Petter Forsström tror att det finns ett intresse för att se Hicken spela ligahandboll.

– Det har man nog känt av. Jag är kanske inte den bästa personen att uttala mig om det här, men jag vet också att det finns intresse för att sponsra Hicken.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.