Hankolainen mukana lanseeraamassa uutta verkkopalvelua Suomeen

Uusi verkkokauppa-alusta rantautuu Suomeen. Norjalaisyritys JetCarrier lanseeraa Boxeez-palvelun, joka tuo asiakkaiden saataville yli 50 miljoonaa yhdysvaltalaista Amazon-tuotetta. Yksi lanseerauksen aktiivisista taustavoimista on Peter Forsström Hangosta. Verkkokauppa

Text: Johanna Lindholm. Foto: Privat

Julkaistu:
22.2.2018 13.45

Päivitetty:
1.3.2018 15.27

– Norjassa kannattaa vielä koputtaa yrityksen oveen ja tiedustella töitä, Peter Forsström kertoo.

Näin hän nimittäin sai työpaikkansa norjalaisen JetCarrierin palveluksessa. Yritys on erikoistunut nykyaikaisiin internet-, rahti- ja maksuratkaisuihin.

Hän on aiemmin tehnyt lyhyitä tullausalan sijaisuuksia rajalla. Kuultuaan, että JetCarrier haki vahvistuksia tullaustiimiinsä, hän kuitenkin otti ”hatun kouraansa” ja ilmoittautui hakijaksi – ja sai työpaikan.

Nyt hän tekee töitä myös markkinoidakseen uutta palvelua Suomeen.

Muuttuvat markkinat

Forsström kokee, että Booxezin lanseeraus avaa paljon mahdollisuuksia suomalaisille kuluttajille.

– Boxeez tekee ostamisen suomalalisilla pankkikorteilla turvalliseksi ja joustavaksi. Ostaminen Amerikastahan ei ole verkossa ennen aina ollut aivan yksinkertaista. Tuotteita on ollut vaikea löytää tai rahdit ovat olleet kalliita.

Forsströmin mukaan alustan hyöty on siinä, että rahti-, tulli- ja arvonlisäveromaksut on huomioitu hinnoissa. Myös dollarin kurssi on sidottu kuukausittain siten, että hinnat eivät vaihtele.

– Tarjoamme hintatakuun Boxeez.fi:ssä ilmoitetuille hinnoille. Toinen etu on, että saatavilla on kaikkia täysien uusia tuotteita, joita ei ole Suomen markkinoilla:

– Täältä löytyy esimerkiksi korkealuokkaisia ratsastusurheilun erikoistuotteita, soittimia ja autonosia, hän luettelee.

Tulevaisuudessa ehkä muut suuret tavaratalot, kuten esimerkiksi Macy's ja Walmart saattavat liittyä palveluun. Tämä laajentaa entisestään tarjontaa ja palvelun amerikkalaista profiilia. Myös sekä USA:ssa että Saksassa käytössä oleva eBay tullaan liittämään järjestelmään.

– Paikallisia lähikauppoja tulee kyllä aina löytymään, mutta samanaikaisesti kaupankäynti siirtyy yhä enemmän verkkoon. En usko, että lanseeraus välittömästi johtaa siihen, että ihmiset ryntäävät tietokoneilleen ja alkavat shoppailla. Suuntaus sähköistä kaupankäyntiä kohti on kuitenkin selvä. Suurten tavaratalojen asiakaspohja on esimerkiksi USA:ssa supistunut, koska yhä enemmän ostoista tehdään verkossa, Forsström selittää.

Kokemusta alalta

Forsströmillä on uudessa työssään mahdollisuus hyödyntää monia osa-alueita aiemmasta työkokemuksestaan. Hän kertoo työskennelleensä useissa satamatoiminnoissa Hangossa ja miltei kaikissa lounaisen Suomen satamissa. Hänen uransa alkoi Assistorilla Länsi-Uudenmaan Ammattikoulun harjoittelujaksolla pakettiautojen ilmastointilaitteiden asennustehtävissä.

Suoritettuaan varusmiespalveluksensa Dragsvikissä hän jatkoi opintojaan Bachelor of Business Administration ammattikorkeakoulussa Turussa. Sen jälkeen hän on työskennellyt eri tehtävissä Hangon, Koverharin, Taalintehtaan, Pohjankurun, Inkoon ja Sompasaaren sekä Vuosaaren satamassa.
Forsström sanoo, että hän tulee kehittämään Suomen palveluja Hankoa ajatellen:

– Minulla on ollut ilo työskennellä yhdessä osaavien ahtaajien, kuormasuunnittelijoiden, laivanselvittäjien, tulliviranomaisten ja muiden huolinta-alan ammattilaisten kanssa. Mikäli suinkin mahdollista, ohjaan mielellään enemmän liikennettä Suomen helpoiten saavutettavissa olevaan ja dynaamisimpaan satamaan.

Halden on Hangon kaltainen

Forsström asuu vaimonsa ja kahden poikansa kanssa Haldenin rannikkokaupungissa Ruotsin rajan läheisyydessä. Kaupunki on monella tavalla Hangon kaltainen.

– Täällä on paljon teollisuutta samoin kuin Hangossa ja täällä puhutaan kahta kieltä, norjaa ja ruotsia, koska Halden sijaitsee aivan Ruotsin rajan pinnassa Oslon ja Göteborgin puolivälissä. Jopa satama muistuttaa paljon Hangon satamaa 1980-luvulla, jolloin satama-alueen halki vielä saattoi pyöräillä tai seistä laiturilla onkimassa. EU:n jäljet kyllä näkyvät Suomessa, Forsström sanoo.

Luonto on upea myös Haldenissa. Maasto on tosin kumpuilevampi. Myös Haldenissa järjestetään paljon kulttuuritapahtumia, mikä lisää Forsström viihtymistä siellä. Alueella järjestetään muun muassa raja-alueen yhteislaulutilaisuus "Allsång vid gränsen" (Skansenin vastaavan sijaan). Lisäksi sieltä löytyy vanha linnoitus, joka on tunnettu historiallinen nähtävyys.

– Vuonolla on viehätyksensä, mutta minne maailmassa sitten menenkin, etsin katseellani jotakin aivan erityistä eli Hangon uskomatonta horisonttia, Suomenlahden kimmeltävää ulappaa, Forsström tunnustaa.

Hänen perheellään ei ole tällä hetkellä mitään omaa tukikohtaa Hangossa. Hänen lapsuudenkotinsa myytiin vuonna 2016 isän poismenon jälkeen. Forsströmin sisaren perheellä on kuitenkin kesäpaikka Hangossa ja perheen siteet hänen kotikaupunkiinsa ovat edelleen vahvat.

– Kaipaan melontaretkiä Russarön ympäri, purjelautailua Plagenilla ja Tulliniemellä sekä kalastamista Hangon vesillä. Käyn Hangossa niin usein kuin mahdollista. Eihän sitä koskaan varmuudella tiedä, mutta ikuisia kesähankolaisia olemme joka tapauksessa, hän sanoo pilke silmäkulmassa.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.