Allan Haarakangas.

Vanhoja öljylamppuja rivissä

Kirjaston galleriassa voi 1.3. saakka ihastella vanhoja öljylamppuja ja retkikeittimiä.

Julkaistu:
6.2.2018 15.53

Päivitetty:
6.2.2018 15.53

Keräilijä Allan Haarakangas haluaa tarjota nykyihmisille silmäyksen siihen, miten koteja ja arkea valaistiin aina 1960-luvulle saakka, jolloin lähes joka koti ja talo oli varustettu sähköllä.

Siihen saakka valoa saatiin öljylampuista ja steariinikynttilöistä. Yleisin valonlähde oli öljylamppu 1920–1960 -luvuilla. Haarakangas on löytänyt harvinaisuutensa vanhoilta ullakoilta, kirpputoreilta ja rompetoreilta.

– Ne ovat usein huonokuntoisia, joten olen hajottanut ne osiin, puhdistanut ja kiillottanut ennen kokoamista, hän sanoo hienoista ylpeyttä äänessään.

Jokaisella lampulla on myös oma historiansa. Kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua lamppuihin Haarakankaan opastuksella 1.3. kello 15 alkaen. Harvinaisuuksiin kuuluu muun muassa eräs Stockmannin tuontilyhty, jonka historiasta on vaiettu, koska se on kytköksissä natsi-Saksaan.

Helmien joukossa on myös ruotsalaisvalmisteinen, täysin toimintakuntoinen retkikeitin, joka on niin pieni, että se mahtuu pieneen peltilaatikkoon.

– Voin hyvin kuvitella, miten nuoret ruotsalaispariskunnat ovat olleet retkellä Kaknäsin tornissa Tukholmassa ja keittäneet kahvinsa tällaisella keittimellä, Haarakangas sanoo pilke silmäkulmassa.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.