Tasavallan presidentti on valittu. On epäselvää, olivatko tuulet vai ilkivallantekijät riepotelleet vaalimainoksia. Vaalit eivät kuitenkaan tarjonneet mitään suurempia yllätyksiä.

Presidentinvaaleissa kävi odotetusti

Sauli Niinistö sai myös Hangossa 68,5 prosentin jättiosuuden äänistä presidentinvaaleissa. HL soitti kaikkien valtuustopuolueiden edustajille kuullakseen heidän ajatuksiaan vaalituloksesta.

Text & Foto: Johanna Lindholm

Julkaistu:
29.1.2018 15.20

Päivitetty:
29.1.2018 20.21

Pirkko Heinänen, Kokoomus:
– Siis onhan tosi hyvät fiilikset. Yllättävää oli ehkä se, että Hangossakin niin moni äänesti Sauli Niinistöä. Kai se johtuu siitä, että hän on tehnyt hyvää työtä ja ihmiset näinä aikoina hakevat poliittista vakautta. Kentällä on niin paljon populismia ja levottomuutta, johon presidentti tarjoaa vaihtoehdon. Presidentti ei niinkään vaikuta kunnallispolitiikkaan, koska hän toimii eniten ulkopolitiikan saralla. Mutta totta kai on inspiroivaa, että hän sai näin suurta kannatusta.

Teemu Köppä, Vihreät:
– Tuntuu hyvältä. Olihan Pekka Haaviston prosenttiosuus äänistä melko suuri myös täällä Hangossa ja tuntuu siltä kuin monet hankolaiset jakaisivat hänen arvoperustansa. Voimme olla siinä mielessä ylpeitä tuloksesta. En ole kovinkaan yllättynyt vaalien tuloksesta. Presidentinvaalithan ovat enemmän henkilövaalit kuin puoluevaalit. Uskon, että Vihreät tulevat tulevaisuudessa kasvamaan Hangossa. Siitä on viitteitä.

Eero Koli, sitoutumaton (keräsi kannattajakortteja Paavo Väyryselle)
– Mielestäni vaalit sujuivat todella hyvin, kun ajattelee, miten lyhyt Paavo Väyrysen vaalikampanja oli verrattuna esimerkiksi Keskustan Matti Vanhaseen, joka kampanjoi kaksi vuotta. Luulen, että hänen menestyksensä johtuu siitä, että yhteiskunta alkaa olla sellaisessa kunnossa, että ihmisten mielenkiinto politiikkaa kohtaan on käynyt melko laimeaksi. Yksi syy alhaiseen vaaliosallistumiseen on, että mediat alusta alkaen lanseerasivat Niinistöä voittajana. Minä uskoin toiseen kierrokseen, mutta nyt ei käynyt niin. Minähän olen sitoutumaton, joten en voi ottaa kantaa siihen, miten Väyrysen tulos vaikuttaa kunnallispolitiikkaan. Tulee se kuitenkin jotenkin heijastumaan, eikä meidän pidä unohtaa häntä tuleviakaan vaaleja ajatellen.

Jorma Nousiainen, SDP:
– Nämähän ovat henkilövaalit, ei puoluevaalit, joten sinänsä tulos ei yllättänyt. Ehdokkaamme Tuula Haataisen tulos oli mikä oli Niinistön suosion takia. Itse äänestin puolueuskollisena Haataista, mutta ehkä hän ei oikein onnistunut pääsemään esille. Sitä, että äänestysprosentti oli alhainen suhteessa demarien asemaan Hangon kunnallispolitiikassa, en koe merkittäväksi. Näiden vaalien tulos oli täysin odotettavissa, Niinistö on uusi Kekkonen. Luulen, että ensi presidentinvaaleista tulee mielenkiintoisemmat, kun ei ole ennakkosuosikkia.

Pertti Ruuska, Perussuomalaiset:
– Näiden vaalien tuloshan oli selvä alusta alkaen heti, kun Niinistö ilmoitti ehdokkuudestaan. Laura Huhtasaari teki kuitenkin hyvät vaalit Perussuomalaisten kannalta. Tulos olisi voinut olla vieläkin parempi, ellei Väyrynen olisi lähtenyt leikkiin viime hetkellä. Huhtasaarella ja Väyrysellä oli kuitenkin melko samanlainen linja monissa asioissa. Uskon, että Huhtasaari menestyi hyvin, koska hän on rauhallinen, asiallinen, selkeä ja ulospäin suuntautunut henkilö. Poliittisesti hän jakaa puolueemme arvot ja minä toivon, että hän antaa meille näkyvyyttä paikallisella tasolla. Olen yleensäkin sitä mieltä, että hänen kannatuksensa osoittaa, että Perussuomalaiset ovat tiukan paikan tullen yksimielisiä kesän hajoamisesta huolimatta.

Helena Lesch-Saarinen, RKP:
– En ole hämmästynyt Niinistön voitosta. Se minua kuitenkin hieman hämmästyttää, että hänen äänestysprosenttinsa Hangossa ylitti koko maan keskiarvon. Olin itse mukana laskemassa ääniä ja melko pian saattoi huomata, mihin suuntaan oltiin menossa. Hieman pettynyt olen Nils Torvaldsin puolesta. On selvää, että RKP:läisten ääniä meni Niinistölle. Uskon, että Torvaldsin tulos johtuu siitä, että hän oli ainoa, joka otti vahvasti kantaa Nato-asiaan. Siitä oli sekä etua että haittaa, mutta tavallinen kansa ei ole välttämättä oikein paneutunut asiaan. Paikallispolitiikan kannalta en usko vaaleilla olevan mitään merkitystä. RKP:lle tuli ehkä kuitenkin yleisellä tasolla hieman mietittävää tulevia ehdokasasetteluja ajatellen.

Raili Peni, VL:
– Niinistö nyt oli tällainen koko kansan ehdokas. Se ilmeni selkeästi, kun näki, että monet muut puolueet saivat luopua äänistään hänen hyväkseen. Itse olen sitä mieltä, että ehdokkaamme Merja Kyllönen selviytyi hyvin. Hän nosti esiin tärkeitä aiheita, kuten lisääntyneen yhteiskunnallisen eriarvoisuuden ja työttömyyden ja synnytti keskustelua. Nyt toivon vain, että keskustelu jatkuu myös vaalien jälkeen. Ettei kaikki vain jatku samaa vanhaa rataa. Meillä on suuria sosiaalisia ongelmia Nyky-Suomessa. Voi todella sanoa, että köyhiä kyykytetään. Sen näkee myös täällä Hangossa. Puolueemme tulee jatkamaan työtään näiden asioiden hoitamiseksi. En usko, että Niinistön voitolla on mitään suurempaa vaikutusta paikallistasolla, Kokoomuksella on kaksi edustajaansa valtuustossa. Mistään Nato-jäsenyydestä en halua kuulla puhuttavan. Suomen raja on Venäjän suuntaan pitkä ja uskon, että Nato-jäsenyys johtaisi levottomuuksiin.

Marko Niemi. SKP:
Vaalit sujuivat aivan kuten ennustin. En halua paljastaa, ketä itse äänestin. Sen verran voin kuitenkin sanoa, että ehdokas mielestäni voisi haastaa istuvan presidentin. Itse asiassa sillä ei kuitenkaan ole niin suurta väliä, kuka on presidentti, koska presidentin valtaa on leikattu. Koska Niinistö ei missään vaiheessa oikein selkeästi ottanut kantaa Nato-jäsenyyteen, toivon kuitenkin, etteivät valitsijat, jotka haluavat Suomen jäävän sotilasliittoumien ulkopuolelle joudu pettymään. Minusta olisi mielellään saanut tulla toinen kierros. Se on aina hyväksi demokratian kannalta.

 

Presidentinvaalit 2018
Vaalitulos

Ehdokas                           Äänestysprosentti Hanko         Koko maa
1) Sauli Niinistö (8), valitsijayhdistys         68,5                      62,7
2) Pekka Haavisto (3), Vihreät    9,6                       12,4
3) Tuula Haatainen (6), SDP              4,9                      3,3
4) Laura Huhtasaari (5), PerusS          4,8                       6,9
5) Nils Torvalds (9), RKP                4,6                       1,5
6) Paavo Väyrynen, valitsijayhdistys     3,5                       6,2
7) Merja Kyllönen (2), VL                3,1                       3,0
8) Matti Vanhanen (4), Keskusta          1,0                       4,1
Hylättyjä ääniä                   0,3                       0,3

Äänestysprosentti koko maassa 69,9 %
Äänestysprosentti Hangossa 60,8 %
 

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.