Levator taistelee välttääkseen konkurssin

Velkasaneerauksen tavoite on saada yritys jaloilleen ja turvata toiminnan jatkuvuus.

Julkaistu:
26.1.2018 09.09

Päivitetty:
26.1.2018 09.38

HL kertoi eilen (25.1.), että hankolaisyritys Levator Oy oli jättänyt 24.1. Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle hakemuksen velkasaneerausmenettelyyn pääsystä.

Levator valmistaa muun muassa raskaita teräsrakenteita ja erilaisia komponentteja nostureita ja tuulivoimaloita varten.

Koppnäsin niemellä toimiva yritys on merkittävä työnantaja. Se työllistää kahden omistajansa lisäksi 56 työntekijää.

Levatorin toimitusjohtaja Petri Metsola kertoo lehdistötiedotteessa, että yhtiön taloudellisten vaikeuksien pääsyyt ovat kahtaalla.

Toinen on pitkäkestoinen, vuonna 2009 alkanut alan matalasuhdanne. Se kulminoitui vuonna 2014, jolloin yritys hakeutui vapaaehtoisesti velkajärjestelyyn suurimpien velkojiensa kanssa.

Järjestely koski 2 miljoonaa euroa ja oli vain 30 kuukauden mittainen, mikä on syy siihen, että yrityksellä on ollut vaikeuksia saada kassavirta terveeksi.

Toinen syy on, että moni suuri kauppa viime vuonna pitkittyi tai peruuntui lyhyellä varoajalla. Kurssia ei lomautuksista ja muista säästötoimenpiteistä huolimatta onnistuttu kääntämään riittävän nopeasti ja kassatilanne on erittäin kireä.

Pitkä toimenpidelista

Metsola luettelee useita toimenpiteitä yrityksen saamiseksi jaloilleen.

Muun muassa kalliita prototyyppihankkeita tullaan välttämään, koska ne saattavat olla taloudellisia sudenkuoppia.

Yritys tulee panostamaan riittäviä volyymeja antaviin projekteihin, tehostamaan talousraportointiaan, katkaisemaan perintäkierteen sekä mahdollisesti myös fuusioimaan läheisyhtiöt MS Steel Oy:n ja Levator Oy:n.

Metsolan mukaan alalla on näkyvissä selkeitä merkkejä elpymisestä. Levator on myös löytänyt erään hankkeen yhteydessä markkinaraon, jossa yrityksen tekninen know-how pääsee oikeuksiinsa ja jonka jalostusarvo on hyvä.

Hän viittaa tässä vuoden 2017 hankkeeseen, jonka ansiosta Levator on tanskalaisen Bladt Industries A/S:n ensisijainen alihankkija. Bladt Industries A/S puolestaan on merituulipuistojen ristikkotyyppisten meriperustojen markkinajohtaja maailmanlaajuisesti.

Levatorin hakemukseen liittyy maksukielto ja suoja saatavien perintätoimia vastaan.

Koska prosessin aikataulu on toistaiseksi avoin, Metsola ei osaa sanoa, missä tahdissa saneeraus etenee.

Käräjäoikeuden on ensin määrättävä selvitysmies, joka laatii alustavan arvion tilanteesta.

 

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.