Muun muassa tämä iloinen kolmikko markkinoi Hankoa matkamessuilla. Vasemmalta lukien Kaisa Karjalainen, Jonas Renlund ja Ilse Klockars.

Saaristo keskiössä matkamessuilla

Hanko oli hienosti näkyvillä vuoden matkamessuilla. Kiinnostus saaristoa kohtaan on suurta, mutta ohjelmaa ja elämyksiä myyviä yrityksiä tarvittaisiin lisää.

TEXT & FOTO: Mia Berg-Lundqvist

Julkaistu:
23.1.2018 18.25

Päivitetty:
23.1.2018 18.25

– Tämä on toinen peräkkäinen vuosi, jolloin olemme mukana yhteisellä Suomen Saaristo -osastolla, kertoo Hangon kaupungin matkailutoimiston markkinointisihteeri Ilse Klockars.

Panostus oli tänä vuonna näyttävä ja suomalaista saaristoa markkinoitiin messujen suurimmalla yksittäisellä osastolla. Hanko ja Raasepori esittäytyivät osastolla yhdessä, mikä on osoittautunut toimivaksi konseptiksi.

– Esittelemme aluettamme toisiamme täydentäen ja tekemällä läntistä Uuttamaata suuren ja vaihtelevan tarjonnan ansiosta houkuttelevaksi, Klockars kuvailee yhteistyötä.

Hangon teema oli tänä vuonna hyvinvointi. Raaseporin puolestaan markkinoi muun muassa lähiruokaansa.

Hyvä kokouspaikka

Kunnat ovat Suomen Saaristo –hankkeen päänäytteilleasettajat, mutta kullakin kunnalla on lisäksi mahdollisuus ottaa mukaansa kaksi alinäytteilleasettajaa.

Hangon seuralaisina messuilla olivat tässä roolissa Hotel Regatta ja Spa sekä Nordic Boathouse. Regatta Spa keräsi katseita sille tunnusomaisilla valkoisilla lounge-tuoleilla, jotka yleensä seisovat kylpylän uima-altaan reunalla. Messuvieraat saattoivat istahtaa tuoleille hetkeksi lepuuttamaan väsyneitä jalkojaan. Lisäksi saattoi testata makupaloja Spa:ssa annettavista hoidoista.

– Pääasiallinen messuosallistumisemme tavoite on, että markkinoimme hotellia ja etenkin Spata. Vieläkin on paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä, että Hangossa on kylpylä, kertoo Hotel Regatan myyntivastaava Kaisa Karjalainen.

Hän toivoo löytävänsä etenkin kokousten ja konferenssien pidosta Hangossa kiinnostuneita asiakkaita.

– Hanko on sopivalla etäisyydellä pääkaupungista esimerkiksi kahden päivän kokousta ajatellen. Kokoustajat pääsevät pois Helsingin arjesta. Meillä kokouksia järjestäneet ovat olleet hämmästyneitä siitä, miten erilainen ja erikoinen paikka Hanko on, Karjalainen toteaa.

Veneitä pienille ryhmille

Jonas Renlund Nordic Boathousesta kertoo, että yritys on käynnistänyt yhteistyön Hotel Regatan kanssa ja että osallistuminen messuille siksi oli luontevaa. Nordic Boathouse tarjoaa Hangossa kesäkuukausina veneenvuokraus- ja venekuljetuspalveluja sekä meriaktiviteetteja, kuten vesilautailua ja vesihiihtoa.
Renlund toteaa, että saaristossa liikennöi useita suurempia aluslinjoja. Markkinoilta puuttuu kuitenkin yritys, joka järjestää kuljetuksia pienemmille merelle haluaville ryhmille.

– Olemme hyvä vaihtoehto esimerkiksi kymmenhenkisille ryhmille. Asiakas voi ohjata venettä itse, mutta ellei siihen löydy taitoja, meiltä voi vuokrata myös miehistön. Merelle pääsyn on oltava yksinkertaista, Renlund summaa.

Tarvitaan enemmän yrittäjiä

Saaristo on valttikortti myös, kun on kyse ulkomaalaisten matkailijoiden houkuttelemisesta Suomeen. Valtiorahoitteinen matkailualan asiantuntijaorganisaatio Visit Finland on panostanut miljoonia saariston markkinontiin määrätyille markkinoille Keski-Euroopassa. Järjestö työskentelee myös paikallisella tasolla kehittääkseen keskieurooppalaisille markkinoille myytävissä olevia tuotteita.

– Suuri osa saariston yrityksistä on mikroyrityksiä, joilta usein puuttuvat esimerkiksi englanninkieliset kotisivut. Vaikka ulkomaisten matkajärjestäjien keskuudessa on kiinnostusta, heidän on ehkä vaikeata löytää tietoja tuotteista ja palveluista, joita he haluaisivat osaa, Ilse Klockars toteaa.

Hän lisää, että Visit Finlandista on ollut tässä työssä paljon apua palveluineen ja koulutuksineen, joihin myös useat hankolaisyritykset ovat osallistuneet. Juuri nyt tarjonnan ja kysynnän välillä vallitsee epäsuhta Hangossa.

– Täällä olisi ehdottomasti tilaa useammille yrittäjille, jotka kehittelisivät palvelutarjontaa, jota voitaisiin myydä sekä Suomessa että ulkomailla, Klockars vinkkaa.


Regatta Spa tarjosi messuvieraille maistiaisia spa-hoidoistaan.

 

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.