Täysi vauhti. Vaikka Lena Haanpää päivittää aukioloajat Hangolfin kotisivuille, ihmiset soittavat tarkistaakseen, onko kenttä auki.

Hangossa on maamme pisin golfkausi

Hangolfin kenttä Täktomissa suljetaan viimeisenä Suomessa. Leuto syksy on johtanut siihen, että kentälle on tultu kaukaakin golfkierrosta varten. Märkyys ei ole este, mutta pakkasella rata on suljettava. Nyt on edessä loppukiri.

Julkaistu:
27.12.2017 11.44

Päivitetty:
27.12.2017 15.03

Kenttä avattiin tänä vuonna 30.3. ja tavoite on pitää se avoinna 1.1.2018 saakka.

– Tavoitteissamme lukee, että kuulumme Suomen kolmen ensimmäisenä kauden avaavan ja kolmen viimeisenä sen päättävän kentän joukkoon.

Näin kertoo Hangolfin toimitusjohtaja Lena Haanpää, joka oli 22.12. täystyöllistetty vastatessaan pelaamisesta kiinnostuneiden golfaajien puheluihin. Vaikka hän kello 7.05 on laittanut verkkoon tiedon, että kenttä on tänään pakkasen johdosta suljettu, ihmiset soittelevat halukkuudestaan päästä pelaamaan. He ovat nimittäin hemmoteltuja, koska kenttä on ollut avoinna sateista ja koleudesta huolimatta.

– Sade ja märkyys ei estä pelaamista, mutta pakkasella rata on pidettävä suljettuna, Haanpää selittää. Pakkasella ruoho jäätyy, korret katkeavat ja rataan syntyy helposti syviä uria. Sade sitä vastoin on haasteellista lähinnä golfaajien pukeutumista ja sietokykyä ajatellen.

– Seuraamme Forecan Tvärminnen kosteusindeksiä, mutta luotamme enemmän omiin tarkastuksiimme golfkentän pakkastietojen suhteen.

Hanko on nyt ainoa kaupunki maassamme, jonka kenttä on ollut käytettävissä viimeisen kahden viikon ajan.
– Mutta näin loppusuoralla meidän on edettävä päivä kerrallaan.

Hyvä vuosi

Vaikka kesä oli kylmä, vuosi on sujunut hyvin:
– Oikeastaan ei satanut enempää kuin vuotta aiemmin. Tuntui vain siltä, koska oli niin kylmää ja kosteata, Haanpää sanoo.
Hangolfilla on ollut 22. joulukuuta mennessä 16 130 pelaajaa. Vastaava luku oli viime vuonna 15 505, mutta silloin marraskuussa oli lunta, eikä pelaaminen ollut silloin mahdollista.
Tämänvuotisista pelaajista 8 800 oli omia jäseniä ja 5 500 vierailijoita.
– Golf tuo siis Hankoon melkoisen määrän väkeä muilta paikkakunnilta, Haanpää toteaa.
Tähän kiinnitetäänkin yhä enemmän huomiota tulevaa kautta suunniteltaessa.
– Ryhmien on tärkeätä varata yöpymispaikat ja me tulemme kilpailuja ajatellen suunnittelemaan toimintamme siten, että se sujuu, eikä synny päällekkäisyyksiä.

Täysi vauhti päällä

Tällä hetkellä Haanpää huolehtii toiminnasta yhdessä kenttämestari Tauno Lahtisen kanssa.
Lahtinen tulee kentälle varhain aamulla ja ilmoittaa Haanpäälle, pidetäänkö kenttä avoinna.

Haanpää päivittää sen jälkeen tiedot verkkosivuille ja hyppää autoon, jos kenttä on auki. Matkalla kentälle hän kurvaa kaupan kautta ostamassa raaka-aineita voileipiä ja muuta kahvilassa tarjolla olevaa purtavaa varten.
– Sitten kun ihmiset alkavat tulla, ei enää ehdi seistä levittämässä voileipiä.

Kymmeneltä on ryntäystä, koska useimmat haluavat kentälle 10 - 10.30 aikoihin.
– Neljän hengen ryhmä ehtii kiertää 18 reikää, jos se pääsee liikkeelle viimeistään kello 11. Kahden 18 reikää kiertävää haluavan on lähdettävä viimeistään kello 12.

Taloudellisesti kannattavaa

Haanpään mukaan on täysin selvää, että kenttä kannattaa pitää auki niin pitkään kuin mahdollista:
– Taloudellisesti se kannattaa ehdottomasti.

Vaikka Hangolf on ainoa avoinna oleva golfrata, green fee –maksuja ei ole korotettu.

– Se tuntuu reiluimmalta asiakkaita ajatellen. Jos korottaisimme maksuja, ihmiset todennäköisesti pelaisivat vähemmän kierroksia.

Haanpään mielestä hintoja ei myöskään voi nostaa vain, koska kyse on ainoasta käytössä olevasta radasta. Pelaajat odottavat korkeampien hintojen myötä myös vastinetta rahoilleen.
– Mutta emmehän me pysty tarjoamaan auringonpaistetta ja mahdollisuuksia pelata lyhythihaisissa.

Tavoite on, että kenttä pidetään tänä vuonna auki vielä Tapaninpäivästä 1.1.2018 saakka. Vuodenvaihteen jälkeen henkilökunta pääsee lomalle.

 

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.