Uusi alku. Pia Wickam aloittaa vuoden 2018 uudella liiketoiminnallaan.

Panostaa räätälöityihin kotipalveluihin

Toimittuaan kolmekymmentä vuotta liikunnanopettajana Pia Wickman on valmis muutoksiin ja haluaa kokeilla yrittäjyyttä. Hänen yrityksensä Fafa & Fammo alkaa vuodenvaihteen jälkeen toimittaa kotipalveluja.

Julkaistu:
21.12.2017 10.02

Päivitetty:
21.12.2017 10.02

– Olen aina viihtynyt ikäihmisten seurassa. Vanhuksillamme on niin paljon annettavaa ja aivan liian harvoin ketään, joka kuuntelee heitä, Pia Wickman selittää valintaansa.

Räätälöidyt kotipalvelut tunnuslauseella ”enemmän elämää vuosiin” on Fafa & Fammon liikeidea. Kyse on seuran ja mielekkään tekemisen tarjoamisesta ikäihmisille. Joku haluaa ehkä seuraa käydäkseen uimahallissa tai kahvilassa. Nykytekniikka aiheuttaa osalle iäkkäistä ongelmia ja he tarvitsevat apua laskujen maksamiseen verkossa tai sukulaisten skypettämiseen.

– Avustan mielellään siinä. Voin myös siivota, mutta mieluiten yhdessä asiakkaan kanssa, koska se on aktivoivaa. Voimme myös kutoa tai pelata erilaisia pelejä, täysin tarpeiden ja toivomusten mukaan, Wickman sanoo.

Hän korostaa, että kyse on kotipalveluista, ei hoidosta. Hän on tosin opiskeluaikoinaan tehnyt töitä sekä pitkäaikaishoidossa että fysioterapiassa, mutta hänellä ei ole hoitoalan koulutusta.

– Jos kyse on lääkityksestä, minulla on mahdollisuus konsultoida terveydenhoitajaa, mutta emme tee töitä yhdessä, Wickman kertoo.

Tarve on olemassa

Vaikka Wickman tulee työskentelemään iäkkäiden parissa, hän pitää omaisia ensisijaisena kohderyhmänään. Monien arki on nykyisin erittäin hektinen ja aika on niukkuustuote. On varsin yleistä, että omaisilla on jatkuvasti huono omatunto siitä, etteivät he riitä kaikkeen. Peräti kaksikymmentäkaksi prosenttia hankolaisista on yli 65-vuotiaita. Markkinapotentiaalia tämän tyyppisille palveluille siis löytyy.

– Koen, että tarpeita on, Wickman sanoo ja lisää, että palvelut ovat vähennyskelpoisia kotitalousvähennyksinä.

Ensimmäinen vuosi Fafa & Fammo –yrittäjänä on arviointivuosi, jonka ajan Wickman on virkavapaalla toimestaan Hangon ruotsinkielisen yläasteen ja lukion liikunnanopettajana.
– Toivon tietenkin, että saan tehdä tätä työtä tulevaisuudessa, hän kuitenkin kiteyttää.

 

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.