Keskuskoulu. Koulun henkilöstö kehottaa ihmisiä ottamaan suoraan yhteyttä kouluun, jos jokin asia huolestuttaa heitä.

Vanhemmat ovat huolestuneita asiattomasta oleskelusta koulun piha-alueella

Keskuskoulua Hangossa käyvien lasten vanhemmat ovat huolestuneita lastensa turvallisuudesta. Alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaiseksi epäillyn miehen kerrotaan oleskelleen luvatta koulun piha-alueella. Koululla ei ollut tietoa asiasta ennen kuin tiistai-iltapäivänä (19.12.), mutta asiaan suhtaudutaan vakavasti.

Julkaistu:
20.12.2017 15.48

Päivitetty:
20.12.2017 15.48

Keskustelu asiasta on käynyt kiihkeänä eräässä Facebook-ryhmässä vanhempien kiinnitettyä huomiota ongelmaan alueella Hyllis – Keskuskoulu – K-Supermaket asiattomasti liikkuvasta aikuisesta.

Henkilö on tietojen mukaan käynyt useita kertoja Keskuskoulun piha-alueella ja jopa sisällä rakennuksessa. Hänet nähneet sanovat, että hän vaikuttaa alkoholin tai päihteiden vaikutuksen alaiselta ja käyttäytyy sekavasti. Vahvistamattomien tietojen mukaan on esitetty myös epäilyksiä, että henkilö olisi kuuro tai mykkä.

Nykymaailma ei ole turvallinen

Yksi tilanteeseen reagoineista vanhemmista on Jan-Niclas Jansson. Hänen kaksi lastaan käyvät koulussa toisella ja viidennellä vuosikurssilla. Hän on Wilma-verkkopalvelun välityksellä kehottanut koulua puuttumaan ongelmaan:

– En ole vain kiihtynyt, vaan kiehun, hän sanoo. Koulun on tartuttava tähän.

Jansson kirjoittaa Wilmaan laittamassaan viestissä, että hän ottaa yhteyttä poliisiin, ellei koulu ryhdy toimenpiteisiin.

– Emme elä nykymaailmassa pumpulissa. On vain ajan kysymys ennen kuin jotain tapahtuu.

Jansson sanoo, ettei hän ole kuullut, että mitään olisi tapahtunut, mutta lapset ovat jutelleet alueella liikkuvasta henkilöstä kotona.

– Olen kieltänyt heitä lähestymästä ja keskustelemasta hänen kanssaan.

Ottakaa heti yhteys kouluun

HL:n ottaessa 20.12. yhteyttä Centralskolanin rehtoriin, Monica Lönnqvistiin, hän on sairauden johdosta kotona. Vanhemmat ovat kuitenkin aamusta alkaen olleet häneen yhteydessä. Sivistystoimen johtaja Karl-Erik Gustafsson on lomalla, eikä hän siksi ollut tavoitettavissa.

– Emme ole olleet koulussa tietoisia tällaisesta ongelmasta ennen kuin tämä keskustelu asiasta alkoi, sanoo Lönnqvist.

Lönnqvist sai tiistai-iltapäivänä tiedon, että muutamat kuudesluokkalaiset olivat kertoneet eräälle opettajista, että koulun piha-alueella liikkui oudosti käyttäytyvä mies.

Lönnqvistin lähtiessä kotiin hieman myöhemmin, mies ei ollut enää paikalla.

– Me emme voi ilman syytä kieltää aikuisia olemasta koulun piha-alueella. Välitunneilla meillä on lisäksi aina yksi opettaja ja toisinaan opettaja ja koulunkäyntiavustaja valvojana pihalla.

– On selvää, että otamme tilanteen vakavasti. Jos ihmiset näkevät jonkun käyttäytyvän uhkaavasti tai kokevat, että joku näyttää epäilyttävältä, pyydämme ottamaan heti yhteyttä kouluun, jotta voimme ryhtyä toimenpiteisiin. Emme kuitenkaan voi tehdä mitään pelkkien huhujen perusteella, Lönnqvist sanoo.

Koulu on nyt muotoillut Wilmaan laitetun ohjeistuksen.

Lönnqvist sanoo myös, että hän toivoo viranomaisten ottavan yhteyttä kouluun, jos he löytävät näyttöä siitä, että turvatoimenpiteitä on syytä kiristää.

Poliisin tarttuminen asiaan edellyttää poliisi-ilmoitusta

Komisario Maria Sainio Raaseporin poliisiasemalta sanoo, ettei poliisi ole saanut ilmoitusta tapauksesta.

– Ilman poliisi-ilmoitusta emme voi tehdä kovinkaan paljoa. Mutta, jos saamme ilmoituksen, selvitämme luonnollisesti asian.

Sainio on tutustunut sosiaalisessa mediassa käytyyn keskusteluun ja myös muutamat hankolaispoliisit olivat nähneet Wilmassa olevat ilmoitukset.

– Teemme luonnollisesti koulun kanssa yhteistyötä tapauksissa, joissa saamme poliisi-ilmoituksen.

 

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.