Kättely. Lapset ja henkilökunta toivottivat kunniavieraat tervetulleiksi.

Suomi-juhla herkutellen ja valssaten

Metsämajan päiväkoti vietti itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaa runsaan sadan lapsen ja yhden satavuotiaan voimin.

Text: Mia Berg-Lundqvist, Foto: Peter Lundqvist

Julkaistu:
7.12.2017 14.31

Päivitetty:
8.12.2017 11.35

Päiväkotilasten saapuessa Metsämajaan tiistaiaamuna edessä ei ollut mikään tavallinen päiväkotipäivä.

Presidenttipari ottaa linnan juhlissa vastaan vieraat, mutta Metsämajan juhlaan kättelyn kunniavieraiksi oli kutsuttu 100-vuotias Gunda Lindholm ja 93-vuotias Holger ”Tötte” Tötterman.

– Tuntuu erinomaiselta olla täällä, toteaa onnesta säteilevä Gunda Lindholm hymyillen.

Tötterman kertoo, ettei hän koskaan lapsena ollut päiväkodissa ja että hänestä siksi on erittäin mielenkiintoista saada nähdä, minkälaista päiväkodissa on. Juhlan kunniaksi juhla-asuiset lapset saavat tervehtiä kunniavieraita ennen kuin he siirtyvät niin kutsuttuun viidakkohuoneeseen, jonka kalustusta on muutettu niin, että tilassa on juhlapöytä peräti 140 vieraalle.

– He ovat todella taitavia, sanoo päiväkodin johtaja Maj Dannberg ihastellessaan juhlasalia ja tarjoilijoiden kattamasta juhla-ateriasta nauttivia lapsia.

Kaikki ymmärtävät kattauksen haasteellisuuden, kun nuorin vieras on vuoden ikäinen ja vanhin satavuotias. Järjestelyt sujuvat kuitenkin ongelmitta, eikä tunnelma olisi voinut olla juhlallisempi.

Nukkua ja olla iloinen

Esikoululaiset ovat valmistautuneet juhlaan kirjoittamalla muistiin ajatuksiaan siitä, mitä he uskovat lasten leikkineen sata vuotta sitten. Benjamin Nyman sanoo, ettei hän usko lasten leikkineen paljoa ennen vanhaan. He joutuivat sen sijaan tekemään töitä. Vera Hildén uskoo, että ennen leikittiin tikuilla ja kävyillä.

– Vanhat tädit hoitivat ennen lapsia kotona, Otto Grönstrand tuumii.

Mutta mitä pitää tehdä, jotta elää satavuotiaaksi. Onko siihen joku salainen ”resepti”?

– On nukuttava paljon, Benjamin neuvoo.

– Ja leikittävä, Otto lisää.

– Ja oltava iloinen, täydentää Vera ennen kuin kolmikko kirmaisee tanssimaan Leila-valssia, joka alkaa kuulua tilapäisenä tanssisalina toimivalta käytävältä.

Lindroos ja Tötterman istuvat mukavasti tuoleillaan ja seuraavat vilskettä tanssilattialla. Heillä ei ole tänään kiire minnekään. Itsenäisyyspäivänä Tötterman, joka on sotaveteraani, osallistuu kunniakäyntiin sankarihaudoilla ja myöhemmin itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin.

– Ruotsissa asuva tyttäreni tuli kotiin eilen, joten keksimme yhdessä jotain itsenäisyyspäiväohjelmaa, kertoo Lindholm.

 

 

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.