Nixu Knichter, Ulla Dress & Café Lillan

Yrittäjien jouluterveiset: osta paikallisilta

Vuorikadun kauppiailla on odotukset korkealla joulusesongin alkaessa. Tänä vuonna on luvassa muun muassa erilaisia tapahtumia ja hienojen näyteikkunoiden toivotaan houkuttelevan ihmisiä ostamaan paikallisesti.

Julkaistu:
1.12.2017 13.17

Päivitetty:
1.12.2017 13.17

- Näin sinun kiipeilevän näyteikkunan sisällä, kun myöhään eilen illalla kävelin ohi, sanoo asiakas Kerttuli Jalari-Vuori kauppias Nixu Knichterille.

-Olen koristelemassa jouluikkunaa tällaisilla hienoilla hopeatähdillä, sanoo Nixu ja näyttää kimaltelevaa joulukoristetta.

Jalari-Vuori on pistäytynyt Knichterin Lillanin kahvilaan ostamaan jotain hyvää, mikä sopisi kahvin kanssa. Hän oli joutunut kovassa tuulessa kulkemaan rautatiesillan yli päästäkseen pankkiautomaatille ja saa nyt kiitokseksi halauksen entiseltä oppilaaltaan.

Näytteillepano on tärkeää

Huonosta säästä ja epävarmasta tulevaisuudenkuvioista huolimatta on kauppojen tunnelma huipussaan.

Knichter on parhaillaan koristelemassa toista liikkeensä Ulla Dressin kahdesta suuresta näyteikkunasta. Toisen saa henkilökunta, eli Sandra ja Tintti, koristella.

35 vuotta kauppiaana toiminut Nixu hoitaa asian itse. Hänen näyteikkunansa osallistuu myös tämän vuoden joulukalenteriprojektiin, jossa kaupat houkuttelevat asiakkaita persoonallisten näyteikkunoidensa avulla. Tarjolla on arvontoja tai muita aktiviteetteja. Ulla Dressin jokaisesta luukusta löytyy pusakka.
-Ehkä tätä voisi kutsua Huppalenteriksi, hän vitsailee.

Osa kävelykadun muista kauppiaista ovat saaneet tyylivihjeitä Anne Örlingiltä viikon alussa. Aloite tuli Hangon yrittäjiltä, missä asiaa ajoi puheenjohtaja Nana Hyry.
-Tarjosimme tämän palvelun jäsenyrityksillemme, jotta he saisivat vähän inspiraatiota, kertoo Hyry.

Kiireinen joulunaika

Joulukatu avattiin virallisesti jo 25.11 ja sitä ennen 24.11 järjestettiin Black Friday, jolloin kaupoilla oli erikoistarjouksia ja ne olivat auki pidempään.

Kauppiaat ovat viime vuosina todellakin yrittäneet kaikkensa tarjotakseen asiakkaille mahdollisuuden tehdä ostoksia paikallisesti.

Hanko City Shopkeepers -yhdistyksen puheenjohtaja Kristiina Remes on yksi niistä kauppiaista, jotka pidentävät aukioloaikojaan joulun alla. Tämä tarkoittaa pidempää ostosaikaa arkisin ja lauantaisin ja monet liikkeet ovat auki myös sunnuntaisin.

-Minun toiveeni joulukauteen on, että kaikki hankolaiset ostaisivat osan lahjoistaan kotikaupungistaan. Ymmärrän kyllä, ettei kaikkea voida tai haluta ostaa täältä, mutta jo osakin auttaa pitämään yllä elinvoimaista kaupunkikeskusta.

Nana Hyryn toivomus on samanlainen, pienellä lisäyksellä tosin:

-Toivoisin vielä, että osa-aikaiset hankolaiset ja myös muiden paikkakuntien asukkaat tulisivat jouluostoksille Hankoon. Siitä voisi tulla uudenlainen trendi, vähän niin kuin toinen matkailukausi kesän lisäksi.

Omia ideoita

Exact-vaateliikkeen ja Café Lillanin vetäjä Nixu on tänä vuonna halunnut järjestää ihan oman tapahtuman, joka on saanut nimen 12.12.

-Tämä ei ole mikään kopioitu konsepti, vaikka ehkä meidän pitäisi patentoida se, sanoo hän vitsaillen.

Luvut 12-12-12-12-12 viittaavat toisaalta päivämäärään, toisaalta aukioloaikaan: sinä päivänä kauppamme on auki keskipäivästä keskiyöhön. Silloin on myös enää kaksitoista päivää jouluun.

-En oikein usko, että olisi hyvä ajatus pidentää aukioloaikoja yleisesti, joinakin päivinä viikossa. Meillä ei pidemmän päälle ole tarpeeksi resursseja sellaiseen. Sitä vastoin on hyvä järjestää erilaisia tapahtumia silloin tällöin. Kahvilassahan on A-oikeudet, joten ehkä voidaan myydä glögiä ja sen sellaista, hän miettii.
Kysyessäni mitä hän odottaa joulusesongilta,kuuluu vastaus:

-Kaikki merkit viittaavat siihen, että tänä vuonna päästään plussalle. Ei mitään todella isoa kasvua, mutta kyllä siitä hyvä tulee.

Myös lelukauppa Peikon & Prinsessan Kristiina Remes osallistuu muiden kauppiaiden mukana numeroleikkitapahtumaan:
-En kylläkään voi pitää liikettä auki keskiyöhön asti, joten suljen klo 22.

Käyntikortti vuorokauden ympäri

Palataanpa näyteikkunoihin.
Nana Hyry sanoo, että hyvä näyteikkuna herättää kiinnostusta ja saa ihmiset pysähtymään.

-Näyteikkunahan toimii yrittäjän käyntikorttina vuorokauden ympäri.
Remes on samaa mieltä:

-Vuorikadulla on paljon kävelijöitä ilta-aikaan.
Remes on itse tilannut peikon ja prinsessan paikalliselta käsityöläiseltä koristamaan ikkunaansa.

-Muutan ikkunaa aika usein, koska lapset haluavat vaihtelua. Somistajan vierailu oli kuitenkin avuksi. Sain paljon uusia ideoita ja kirjoitin ylös kysymyksiä, joita voin esittää myöhemmin.
Hyryn mielestä hienot näyteikkunat ovat tärkeitä kaupungin imagolle yrittäjäystävällisenä paikkana.

-On hieno ele kaupungilta, että he kustantavat ilotulituksen joulukadun avajaisiin. Summa, jonka kauppiasyhdistys olisi käyttänyt siihen, menee nyt kävelykadun vetovoimaisuuden ja viihtyisyyden lisäämiseen, sanoo Remes.

Joulupuoti

Tia Vakkuri on yksi joulun vakavasti ottavista. Hän avaa pop-up –joulupuodin Nycanderinkadulla, koska hänen myymälänsä Vuorikadulla on niin pieni, etteivät kaikki joulutavarat mahtuisi sinne.
– Jos olisin vain aito, lukuja tuijottava liikemies, en olisi ehkä avannut joulukauppaani, sanoo Vakkuri hieman mietteliäästi.

Koska hän kuitenkin rakastaa joulua ja hänellä oli tavaroita varastossa, hän päätti kaikesta huolimatta panostaa jouluryntäykseen.

Joulupuoti toimii Lignellin talossa, joka sijaitsee Bulevardin ja Nycanderinkadun risteyksessä Hangon toria vastapäätä. Vakkurin mukaan kyseinen 120 vuoden ikäinen rakennus on kuin tehty tarkoitukseen.

– Täällä on fantastinen tunnelma. Jo pelkästään korkeat ikkunat tekevät paikasta viihtyisän. Kaupassa tuoksuu joulu tuoksukynttilöiden ja joulupipareiden ansiosta, joulukoristeet kimaltelevat, punaposkiset tontut ilahduttavat ja huoneen keskellä komeilee koristeltu kuusi. Ellei näin kotoisassa ympäristössä saa joulutunnelmaa, sitä ei saa missään.

Pop-up –puoti sijaitsee samassa huoneistossa kuin by Pia's viime kesänä ja by Pia’s on esillä myös yhdessä joulunurkkauksista.

– Oikeastaanhan yritykseni nimi on Tian Veranta & Friends, joten voin tehdä yhteistyötä muiden yritysten ja tavaramerkkien kanssa.

Joulupuoti tulee olemaan avoinna perjantaista sunnuntaihin jouluun saakka. Myös Tian Veranta on auki.

– Suurin syy, miksi pidän erillistä joulumyymälää, on Vuorikadun myymälän tilanpuute. Lisäksi haluan, että joulupuoti saa hankolaiset ymmärtämään, miten hyvä tämän upean rakennuksen sijainti on liikehuoneistoksi. Vakkuri kehottaa myös hankolaisia käyttämään hyväkseen laajennettua joulutarjontaa.

– Hankolaiset ratkaisevat, miten hyvin joulumyynti Hangossa onnistuu.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.