Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Mira Haaht avaa joulupuodin ovet joulukuussa. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Mira Haahti ja Sara Savolainen avaavat joulupuodin ovet joulukuussa.

"Minä olen joku ja milloin on nyt"

Sosiaalisessa mediassa käyty keskustelu johti siihen, että Mira Haahti perusti Frälssiskafferin. Skafferissa joulun sanoma on läsnä: jaettu ilo on kaksinkertainen ilo.

Julkaistu:
10.11.2017 08.52

Päivitetty:
10.11.2017 09.23

Kaikki alkoi siitä, että Teija Turpeinen tiedusteli sosiaalisessa mediassa, johon voisi viedä tavaroita lahjoitettavaksi niille, joilla asiat ovat huonommin. Paikka, josta he voisivat hakea esimerkiksi vaatteita ja leluja tai saada ilmaisia joululahjoja.

Samoihin aikoihin Mira Haahti mietti, miten joulukuiseen pimeyteen voisi luoda lämpöä ja valoa.

– En jää yleensä odottamaan, että muut tekisivät jotakin. Jos haluan saada jotain tehtyä, tartun itse toimeen. Joku olen minä ja milloin on nyt, sanoo Villa Tellina & Thalattania emännöivä Haahti.

Tulosta ei tarvinnut odottaa kauaa. Haahti on enemmän kuin kiitollinen siitä, että Pelastusarmeijan vanhan rakennuksen vuokraisäntä, Martti Kalpala, hetkeäkään epäröimättä tarjosi entistä seurakuntasalia käyttöön. Katto on täällä korkealla ja korkeista ikkunoista tihkuu valoa. Haahti toivoo, että hyvä ilmapiiri seuraa hanketta kautta linjan:
– Täällä on kolme tekijää vahvasti läsnä: kulttuuri, kohtaamiset ja kierrättäminen.

Haahti toivoo, että kävijöille voitaisiin tarjota kahvia ja mehua ja uneksii uunin saamisesta keittiöön, jotta leipominen mahdollistuisi. Tänne saa tulla myös tapaamaan muita.

– Välitämme, kaikilla tasoilla.

Oma konsepti

Ihmiset ovat jo nyt tuoneet tavaroita kirpputorille, joka ei tosin ole kirpputori sanan varsinaisessa merkityksessä, koska kyse on antamisesta ja ottamisesta.

Mikään ei maksa mitään. Jos rahat ovat jouluaikaan vähissä, kirppiksestä voi yksinkertaisesti vain käydä noutamassa jotakin pois annettavaksi. Haahti ei kuitenkaan usko, että Frälssiskafferiet olisi haaste perinteiselle joulukaupalle.

– En koe, että kilpailisimme Vuorikadun yrittäjien kanssa. Tänne tulevat he, joilla ei ole varaa ostoksiin muualla tai jotka kannattavat kierrätystä.

Haahti on yleensäkin sitä mieltä, että meidän pitäisi Hangossa enemmän hakeutua yhteen eikä erikseen.

– Mitä enemmän toimintaa meillä on nurkissa, sitä enemmän ihmisiä houkuttelemme tänne.

 

Frälssiskafferietin aukioloajat

Avoinna 1.-21. joulukuuta klo 15-18.
Osoite Ratakatu 4.
Jos haluat lahjoittaa tavaroita, ota yhteys Mira Haahteen. Hankkeella on oma FB-sivu.
Kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan.
Lahjoitettavien tavaroiden pitää olla ehjiä ja puhtaita.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.