Hei! Minikurssin ansiosta Kiira Koivusalo tohtii taputtaa myös isompia, Cuba Libren kaltaisia hevosia. Miina Lähdeniemi aloitti ratsastuksen lapsena, mutta Kiiran äiti, Sanna Koivusalo, tyytyy katselemaan.

Sea Horse Week on tärkeä ratsastuskoululle

Sea Horse Week täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Esteratsastuskilpailu on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta järjestetty Hangon keskustassa. Kilpailut eivät anna vain nostetta Hangolle, ne edistävät myös ratsastuskoulun toiminnan kehitystä. Tämänvuotisella minikurssilla lapset oppivat käsittelemään hevosia.

Julkaistu:
28.7.2017 10.48

Päivitetty:
28.7.2017 10.48

– Parasta oli saada hoitaa poneja. Ja nyt osaan nousta satulaan ilman apua!

Kiira Koivusalon ilosta ja ylpeydestä ei voi erehtyä hänen kertoessaan minikurssista, johon hän osallistui pari viikkoa sitten. Hankoniemen Ratsastajat tarjosivat nyt ensimmäistä kertaa yli 5-vuotiaille lapsille suunnattua puolipäiväkurssia. Minikurssista tuli heti suosittu. Kurssin tavoite oli, että lapset saisivat tutustua hevosiin, talliin ympäristönä sekä hevosurheilun eri muotoihin.

– Saimme harjata ja taluttaa hevosia, ratsastaa ja pääsimme hevosajelulle. Saimme ratsastaa myös ilman satulaa, Kira kertoo. Lisäksi saimme hoitaa kolmea tallikania: Pätkis, Dumle ja Fami.
– Viime viikon puheenaihe on ollut, hankkisimmeko kanin, kertoo Kiiran äiti, Sanna Koivusalo.

Trendimuutos

Ratsastuksenopettaja Mia Maukonen kertoo, että minikurssi osoittautui erinomaiseksi tavaksi lapsille tutustua hevosiin ja ratsastukseen.

– Kolme tuntia päivässä on sopiva määrä aluksi. Lapset ehtivät kokeilla eri asioita, eikä se vaadi meiltä yhtä paljon resursseja kuin oikea ratsastusleiri.

Vielä kymmenen – viisitoista vuotta sitten talleilla muulloin kuin ratsastaessaan viihtyviä tallityttöjä oli runsaasti. Trendi on nyt muuttunut, eivätkä lapset enää "roiku" talleilla.

– Tämä ei koske ainoastaan meitä, vaan koko maata. Yhdessä vaiheessa aloimme kuitenkin miettiä, miksi uusia sukupolvia ei tule talleille, Maukonen toteaa.

Hyvät perustiedot ovat tärkeitä

Syitä siihen, etteivät lapset enää käytä yhtä paljon aikaa talleilla, on monia. Harrastuksia on aiempaa enemmän ja koulu vie enemmän aikaa. Joissakin tapauksissa ratsastuksesta on muodostunut suorituskeskeistä tallilla viihtymisen sijaan. Siksi Hangossa on nyt panostettu siihen, että lapset löytäisivät hevosten luo. Minikurssilla lapset saavat pehmeän aloituksen, joka toivottavasti synnyttää uusia ratsastuksen harrastajia.

– Opetamme kursseilla hevosharrastuksen perusteet. Turvallisuutta ja omaa kehitystä ajatellen on hyvä oppia tietämään, miten hevonen käyttäytyy eri tilanteissa, Mia sanoo.

Ainakin Kiira haluaa mielellään jatkaa, vaikka hänellä on myös muita harrastuksia, kuten tanssi, musiikkikoulu ja kiipeily.

– Serkkunsa ansiosta hän voi vähitellen valita, mikä on se hänen oma juttunsa, Sanna sanoo.
Sanna itse ei ole ratsastanut, mutta kokee, että ratsastus vaikuttaa hyvältä ja monipuoliselta harrastukselta.

Hevosviikko tuo näkyvyyttä
Minikurssilta on luonnollisesti jonkun verran matkaa tällä viikolla Hangossa järjestettävien Sea Horse Week –ratsastusten GP-luokkiin. Mutta mikään mahdottomuus se ei ole – myös tänä vuonna monet ratsastuskoulun oppilaat ovat edustettuina kevyemmissä luokissa. Muun muassa Carolina Grahn, Emilia Hellman, Ida Repo, Ulrika Hämäläinen ja Pinja Varsanpää ovat taustaltaan Hangon tallin ratsastajia tai puolustavat paikallisen yhdistyksen kunniaa.

Kilpailut tuovat näkyvyyttä Hankoniemen Ratsastajille, mutta auttavat usealla tasolla myös puhtaasti taloudellisesti kehittämään hevosurheilua.

Hankoniemen Ratsastajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Miina Lähdeniemi on itse ratsastanut lapsuudesta saakka. Hevosurheilu on kehittynyt melkoisesti niistä ajoista:

– Oppilailla on nykyisin paljon suuremmat mahdollisuudet kilpailla muilla paikkakunnilla kuin ennen, jolloin tallit enimmäkseen pitivät vain omia kilpailuja. Kilpailu antaa näkyvyyttä ja edellyttää, että myös harjoittelu on korkeatasoista.

Vastuu ja yhteisöllisyys

Koska tapahtuma on suuri, lähtöjä on yli 1000 eri luokissa, ja logistiikka on vaativaa, käytännön järjestelyistä ja taloudesta huolehtimaan on perustettu oma yhdistys,. Muun muassa kilpailumaksuista ja alueen myyntipaikkojen vuokrauksesta saatavat vuokrat hyödyttävät kuitenkin ratsastuskoulua. Yksi suuremmista hankkeista on vanhan tallirakennuksen kunnostaminen siten, että se vastaa nykyisiä vaatimuksia.

– Ilmastointi on uusittu täydellisesti ja karsinoita on suurennettu. Lattia uusittiin, mikä helpottaa valtavasti henkilökunnan työtä, Lähdeniemi kertoo.

Rahoja käytetään myös ratsastuskoulun monipuolisen ja korkeatasoisen palveluntarjonnan mahdollistamiseksi.

– Hyvä ratsastuskoulu on tärkeä, koska se tarjoaa mielekästä toimintaa ja liikuntaa. Hevosia hoitamalla oppii ottamaan vastuuta ja talleilla nuoret ja aikuiset kohtaavat yhteisessä harrastuksessa, Lähdeniemi sanoo.

Se, että Sea Horse Week ja ratsastuskoulu tukevat toisiaan, näkyy myös siitä tosiasiasta, että kilpailut järjestetään vapaaehtoisvoimin.

 

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.