Isabella Cabral toivottaa vieraat tervetulleeksi.

Inhimilliset muotokuvat puhuttelevat

Henriksbergin Galleriassa Tvärminnessä on tänä kesänä esillä ainutlaatuinen näyttely. Irmeli Jungin muotokuvat tunnetuista suomalaisista ovat esillä taiteilijan 70-vuotispäivän ja Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Johanna Lindholm

Julkaistu:
21.7.2017 09.28

Päivitetty:
21.7.2017 09.31

Irmeli Jungin valokuvaamien henkilöiden katseessa on jotakin erityistä.

Katse on lämmin, elävä, ylpeä, toisinaan hauras ja miltei aneleva. Katsojan ja kohteen välisestä katseyhteydestä syntyy yksityinen, mutta kuitenkin intiimi vuoropuhelu.

– Irmeli Jungilla on tapana sanoa, että hän rakastaa valokuvaamiaan henkilöitä, mikä näkyy välittömänä rakkautena valokuvasta, Isabella Cabral toteaa.

Cabral emännöi ainutlaatuista näyttelyä "Celebrating Finns. Portraits by Irmeli Jung", joka on esillä Henriksbergin kartanossa Tvärminnessä. Näyttely on tänä kesänä auki virallisesti kahdesti – taidetapahtuma Hang Artin yhteydessä heinäkuussa 17-20.7  sekä taidekierroksella elokuussa.

Sillä välin siihen voi tutustua sopimuksesta.

– Haluamme tietysti, että mahdollisimman monet saavat tutustua näyttelyyn. Käynnistä kiinnostuneet voivat siksi soittaa ja sopia ajasta, sanoo Cabral, joka itsekin on taiteilija. Hänen ateljeensa on gallerian yhteydessä.

Oma historia

Ilmava ja valoisa galleria sijaitsee kartanon vanhan navetan ullakolla, joka on pieteettisesti kunnostettu tarkoitusta varten. Ensimmäinen katseen vangitseva muotokuva on Veijo Merestä.

Puhelimitse Etelä-Ranskasta tavoitettu taiteilija Jung kertoo, että kuvalla on erityinen sija hänen sydämessään. Pienellä varauksella tosin.

– Minun on oikeastaan vaikea nostaa mitään muotokuvista muiden edelle, koska kaikki ovat ainutlaatuisia ja kaikilla on oma historiansa.

Juuri tämä näyttely keskittyy suomalaisiin kulttuurihenkilöihin, poliitikkoihin ja vallanpitäjiin, mutta Jung on valokuvannut myös kansainvälisiä julkisuuden henkilöitä. Muotokuvat ovat lähtökohtaisesti tilaustöitä, mutta siitä huolimatta edellytetään sekä silmää että aimo annosta psykologiaa, jotta kohde rentoutuu.

– Aloitan aina rupattelemalla, jotta saan muodostettua käsityksen mallin henkilöllisyydestä. Sen jälkeen se on saatava esiin, kertoo Jung, joka iloitsee siitä, että hänen muotokuviaan on näytteillä Hangossa.

– Hangossa on uskomattoman kaunista. Yritin itse asiassa eräässä elämäni vaiheessa asua siellä. Talvella oli kuitenkin liian hiljaista, joten muutin takaisin Helsinkiin, joka sekään ei jonkin ajan kuluttua toiminut, vaan muutin ulkomaille. Sieluni janoaa vaihtelua, kuten Isabellankin. Siksi ymmärrämme toisiamme niin hyvin, Jung sanoo ja lisää, että Isabella Cabralin itsepäisyys on selitys sille, että hänen taidettaan on näytteillä Tvärminnessä. Jungin näyttelyt ovat nimittäin harvinaisia Suomessa. Nyt on siis tarjolla ainutlaatuinen mahdollisuus sekä läheltä että kaukaa tuleville.

Viimeksi Jungin muotokuvia oli Suomessa näytteillä 1989 Amos Andersonin museossa Helsingissä.

Yksityinen taidelähettiläs

Yksi näyttelyn esittelymahdollisuutta hyödyntävistä on Bitte Westerlund.

Hänellä on mukanaan ryhmä taiteen ystäviä. Yksi heistä on Zuade Kaufman Los Angelesista. Kaufman on haltioissaan sekä galleriasta että muotokuvista:

– Olen iloinen, että sain mahdollisuuden käydä täällä.

Westerlund toimii tänään eräänlaisena yksityisenä taidelähettiläänä.

– Koska olen työskennellyt kustannusalalla, tunnen monia, jotka haluavat mielellään nähdä muotokuvat, hän kertoo.

Näyttelystä löytyvät Veijo Meren lisäksi muotokuvat nuoresta Kjell Westöstä, Anna-Leena Härkösestä ja monista muista kirjailijoista. Westerlundin aviopuoliso, Jörn Donner kurkkii pilke silmäkulmassa kameraan vierellään kesäinen muotokuva rentoutuneesta talousmies Björn Wahlroosista.

– Hieman pettynyt olen ehkä siitä, että miehet ovat enemmistössä, mutta tässä on hieno muotokuva Louise Ehrnroothista, Westerlund toteaa.

Myös installaatiokuva presidentti Tarja Halosesta ja muumipeikkojen luojasta Tove Janssonista on vahvoista naisista otettu vahva muotokuva, jonka on kuvannut vahva nainen, jonka töissä on hänen oma, persoonallinen, leimansa.

 

Taiteilija
Leena Irmeli Jung

- Syntynyt 1947 Tampereella.
- Suoritti kisällin tutkinnon Hannoverissa, Saksassa 1960-luvun lopulla.
- Toiminut valokuvaajana Pariisissa 1970-luvulta alkaen.
- Tunnettu yhteistyöstään ranskalaisen chanson-laulaja Juliette Grécon kanssa.
- Työskennellyt Suomessa vuodesta 2001 etupäässä tilaustyönä teetettyjen muotokuvien parissa.
- Asuu Nizzassa Ranskassa.

 

 

Avaruutta ja valoa. Mustavalkoiset muotokuvat pääsevät oikeuksiinsa gallerian ilmavan sisustuksen ansiosta.

Tunnetta. Jung on vanginnut hienosti kirjailija Anna-Leena Härkösen tunteikkaan ilmeen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.