Yhteydet historiassamme

Julkaistu:
6.11.2015 12.37

Päivitetty:
6.11.2015 12.37

Menneisyydellä voi olla kaksikin pääasiallista merkitystä Hangon kaltaisessa pienessä yhdyskunnassa. Historia on ennen kaikkea tärkeä asukkaille: identiteettimme rakentuu historiamme perustukselle. Voimme ylpeillä muistoista.

Historia toimii myös viihteenä, se luo mielenkiintoa ja houkuttelee meitä oppimaan uutta. Tämä koskee niin asukkaita, turisteja kuin myös muita ihmisiä. Hangon pitkä ja vaihteleva historia on vaikuttanut kaikkiin yllämainittuihin asioihin. Kuitenkin tärkeä aspekti on jäänyt puuttumaan: historiallisten tapahtumien väliset yhteydet.

Tällä hetkellä emme yhdistä kuin harvoja historiallisia tapahtumia toisiinsa. Esimerkiksi sotahistoriamme rönsyilee. Tiedämme kyllä, että Hankoniemi on aina ollut strategisesti tärkeä paikka. Mitä yhtymäkohtia meritaisteluilla, linnoituksilla, venäläisillä bunkkereilla ja miehitysajalla on? Tämä koskee myös Hankoa leimaava merellista sijaintia ja siihen liittyvää teollisuutta ja satamatoimintaa.

Sitoutuneet harrastelijahistorioitsijat ja Hangon museon tulisielut ovat onneksi kuvanneet näitä yhteyksiä lukuisissa kirjoissa. Tästä huolimatta ja vaikka historialla olisikin merkittävä matkailupotentiaali, historia ei ole nähtävillä kaupunkikuvassa. Ainakaan vierailijat eivät niitä huomaa.

Sotahistorian muistoja löytyy monella puolella kaupunkia. Silti vain toisen maailmansodan tapahtumia on asetettu konkreettisesti nähtäville. Tämäkin on tulosta yksityisten sitoutumisesta (Lappohjan Rintamamuseo). Saavutus on melkoinen talousresurssien niukkuutta ajatellen.

Museonkin panostukset kärsivät resurssien puutteesta. Budjetti on niukka, mutta kiitos päättäjien myötämielisyyden pitkään toivottu perusnäyttely on toteutumassa muutaman vuoden päästä. Silloin päästään esittelemään Hangon historiaa kokonaisuutena.

Tulliniemelläkin ollaan luomassa historiallista kokonaiskuvaa. Arkeologi Jan Fast on jo saanut paljon tuloksia saksalaisessa sodanaikaisessa parakkileirissä. Päämääränä on muutaman vuoden päästä kertoa siitä kirjan ja näyttelyn avulla. Jo tulevana kesänä Hangon oppaat toivovat pääsevänsä opastamaan paikalla. Hangon historian eri vaiheet alkavat näkyä yhä selkeämmin ja tärkeitä yhteyksiä ollaan nostamassa esille.

Christoffer Holm

Kommentarer

Regler för kommentarer

Hbl.fi tillåter anonyma kommentarer men skriv sakliga inlägg och respektera andras åsikter. Kritik av andras åsikter är givetvis tillåtet.

På Hbl.fi publiceras kommentarer på svenska och de andra skandinaviska språken. Redaktionen har rätt att redigera eller avlägsna inlägg som är osakliga, är kränkande eller bryter mot lagen.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi.

Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av ett trettiotal svenskspråkiga nyhetssajter, bland dem Vasabladet.fi, Svd.se, Dn.se och Svt.se. Har du ett klagomål gällande modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra gärna in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.